I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på hjortstek i ugn!
Hjortstek anser många är det godaste köttet, och så här gör du det i ugn på ett riktigt bra sätt! Servera gärna med potatisgratäng eller ugnsrostad potatis med rotsaker för en lyxig, smakrik måltid!
Hjortkött är ett magert och fint kött och det är därför en bra idé att tillaga det i ugn som en stek, för att inte torka ut det.
För en rödare stek, ta ut när köttermometern visar 48 grader. För en rosa stek, ta ut vid 52 grader. Vill du ha den mediumstekt (kanske vanligast) ta ut när termometern visar 62 grader.
Gör gärna en sås på spaden genom att föra över den till en panna efter att hjortsteken är klar. Tillsätt någon deciliter vatten och en liten skvätt köttfond, låt puttra någon minut och red med lite mjöl. Jättegott till!
Receptet – Så gör du:
Hjortstek i ugn
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st hjortstek (ca 1,5 kg)
- ½ msk torkad timjan
- 2 msk olivolja
- 1,5 msk flytande honung
- 1 nypa salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125°C.
- Blanda till marinaden i en skål (samtliga ingredienser förutom själva hjortsteken).
- Fördela marinaden jämnt över hela hjortsteken och placera den i en ugnsform.
- Stick in en köttermometer i mitten av hjortsteken. Ställ in den i ugnsformen som placeras på ett galler i nedre delen av ugnen.
- För en rödare stek, ta ut när köttermometern visar 48°C. För en rosa stek, ta ut vid 52°C. Vill du ha den mediumstekt (vanligast) ta ut när termometern visar 62°C.
- Ta ut ur ugnen och låt vila 15 minuter innan servering. Skär upp köttet tvärs över fibrerna. Gör gärna en sås på spaden kvar i ugnsformen.
- Servera gärna med en god potatisgratäng eller ugnsrostad potatis med rotfrukter!