I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på hjortinnanlår!
Jag är fullständigt förtjust i hjortinnanlår! Det går snabbt att tillaga, har en fantastisk konsistens, inget fett och riktigt bra smak! Servera med valfria tillbehör, såsom potatispuré, och gärna lite kantareller eller annan svamp!
Hjortinnanlår går snabbt att göra och är ett riktigt härligt, välsmakande kött. Mina val på tillbehör faller i detta recept på potatispuré (ett helt lent potatismos), svamp, och en härlig sås med bland annat portvin och grädde.
Allt med detta recept är superenkelt och går snabbt att göra, och jag hoppas att du gillar det! Tillbehören går väldigt väl ihop med köttet, men de är valfria och kan därför också hoppas över, till fördel för dina egna favorittillbehör!
Receptet – Så gör du:
Hjortinnanlår med tillbehör
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 600 g hjortinnanlår (ungefärlig vikt)
- 100 g smör
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st knippe timjan
Potatispuré
- 600 g potatis
- 100 g smör
- 1,5 dl mjölk
- salt och peppar
Härlig sås
- 2 st schalottenlökar
- skyn från hjortinnanlåret eller 1 dl renfond
- 4 dl grädde
- 1 dl portvin eller rött vin
- salt och peppar
Andra goda tillbehör
- smörstekt svamp (exempelvis kantarell, Karl Johan)
- ugnsstekt blomkål
Instruktioner
- Sås: Hacka schalottenlöken om du vill göra såsen, och löken redo i en skål.
- Potatispuré: Om du vill servera hjortinnanlåret med puré, börja med att sätta potatis på kokning. Fortsätt med följande steg av receptet under tiden. När potatisen väl är mjuk, mixa potatisen len, koka upp mjölken, sila över potatisen i kastrullen, tillsätt smöret och rör om. Krydda med salt och peppar.
- Värm ugnen till 190°C. Förbered en ugnsform där hjortinnanlåret får plats.
- Krydda hjortinnanlåret med salt och peppar. Hacka vitlöksklyftan. Smält smöret i en stekpanna och bryn hjortinannlåret 2 minuter på alla sidor, tillsammans med vitlöksklyftan och timjan.
- Flytta över hjortinnanlåret till ugnsformen och tillaga i mitten av ugnen vid 190°C tills att innertemperaturen nått 58°C.
- Ta ut och täck över köttet i ugnsformen med aluminiumfolie för att hålla varm i cirka 5 minuter, medan såsen, purén och eventuellt svampen förbereds.
- Sås: fräs den hackade schalottenlöken i lite olja eller smör så den bara blir genomskinlig. Tillsätt såsens övriga ingredienser och låt puttra till önskad tjockhet.
- Färdigt! Om hjortinnanlåret har hunnit svalna för mycket, sätt tillbaka det i den heta ugnen i 20-30 sekunder innan servering. Skiva köttet tvärs över fibrerna.