I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på himmelsk laxsoppa!
Denna himmelska laxsoppa med potatis är så enkel att göra, och smakar så tröstande och utsökt. Den är perfekt när man vill ha en rejäl måltid men är sugen på lite fräscha smaker.
Du kan använda antingen färsk eller fryst lax, ben- och skinnfria filéer, i denna soppa. Du kan också använda vilken lax du vill. Om du gillar den rökt, kommer du att kunna njuta av den i soppan också.
Servera soppan varm. Det är så tröstande att du kan servera det på egen hand, utan något annat, men med lite färskt bröd eller frallor är det också riktigt bra. Bröd eller kex med ost är otroligt med denna soppa.
Jag älskar detta recept på himmelsk laxsoppa och tycker den är riktigt värd att göra. Så härligt god. Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Himmelsk laxsoppa
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st finhackad gul lök (finhackad)
- 1 st riven morot
- 1 st selleristjälk (tunt skivade)
- 1 st röd paprika, finhackad
- salt efter smak
- svartpeppar efter smak
- 1 msk smör eller olja
- 1 st hackad tomat
- 2 st vitlöksklyftor, hackade
- 1 st lagerblad
- 18 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
- 3 st potatisar, skalade och hackade
- 800 g lax (färsk eller fryst)
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk färsk dill (eller 1 tsk torkad dill)
Instruktioner
- Förbered alla grönsaker.
- I en stor gryta, värm smöret eller oljan tills den är varm, tillsätt sedan löken, krydda med salt och mald svartpeppar efter smak och stek på medelvärme i 3-5 minuter, bara tills löken har mjuknat.
- Tillsätt morötter och selleri, smaka av med salt och peppar och låt koka i ytterligare 3-5 minuter, tills de är mjuka.
- Tillsätt paprikan, blanda ihop och fräs i 1-2 minuter.
- Tillsätt tomaterna och vitlöken. Blanda ihop, smaka av med salt och peppar och fortsätt fräsa i ytterligare 1-2 minuter.
- Tillsätt lagerbladet, häll i vattnet och låt koka upp. När det kokar upp, smaka av med salt.
- Tillsätt potatisen, sänk värmen till en sjudning och låt puttra tills potatisen har kokat igenom, cirka 15 minuter.
- Skär laxen i cirka 5-centimetersbitar. Lägg i laxen inför de sista minuterna, när resten av grönsakerna är helt färdiglagade. Du kan använda både färsk eller fryst fisk. Om fisken är fryst kan du lägga den i soppan utan att tina den; det kommer att tina och koka igenom i soppan. Om du använder fryst fisk, tillaga i cirka 7 minuter och cirka 5 minuter om du använder färsk/tinad fisk.
- Häll i vispgrädden från värmen. Toppa med dill.
- Servera varm.