Att göra hemmagjorda potatischips är enkelt och roligt, och går med detta recept bra att göra i kastrullen, utan krångliga redskap. Smakerna i chipset tycks komma fram mycket tydligare både vad gäller själva potatisen med även kryddorna på chipset när de görs hemma.
Detta behöver du för själva friteringen
Vi använde följande när vi friterade våra hemmagjorda potatischips enligt receptet nedan:
- Kastrull
- Sil
- Kökstång
- Plåt
Ingredienser
Mängderna anpassas med fördel efter hur mycket chips du vill göra.
- 700 gram potatis
- 1,5 dl vitvinäger (vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger)
- Rapsolja till att fritera, ca 8 deciliter
- Salt, andra kryddor såsom dill (efter din smak)
Hemmagjorda potatischips – så gör du
1. Det är valfritt att skala potatisen, men vi valde att göra det
2. Skiva potatisen i skivor som är cirka 3 mm tjocka (har du en mandolin så hjälper detta och gör det enklare)
3. Lägg alla potatisskivor i en stor skål och tillsätt kallt vatten så det täcker alla potatisskivor
4. Rör sedan om i skålen med en sked eller slev för att frigöra potatisstärkelse
5. Du kommer att se att vattnet färgas av stärkelsen när stärkelsen släpper från potatisen
6. Töm skålen på vatten när det blivit grumligt och fyll på med nytt, och rör sedan om på nytt på samma sätt. Repetera denna process fram till att vattnet håller sig rent och transparent
7. Tillsätt 1,5 dl vitvinäger (vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger funkar båda bra) till vattnet och kontrollera att det smakar lite lätt surt när vattnet behåller sin klarhet. Låt sedan potatisen ligga i vinägerblandningen i mellan 30 minuter och 2 timmar. Vinägerblandningen gör att potatischipsen blir krispiga (och ger ingen vinägersmak).
8. Töm vattenskålen på vatten och torka potatisskivorna torra, exempelvis utspridda över en duk. Lämna dem lufttorkandes i 30 minuter, eller den tid de tar så att det känns som att de torkat ordentligt.
9. Addera ca 8 dl rapsolja till en kastrull eller fritös. Vi använde en kastrull och det fungerade utmärkt. Andra kärl kan också fungera bra, så välj det som passar. Sätt på värmen och vänta cirka 5 minuter så att oljan hinner hettas upp.
10. Ta på dig ett köksförkläde och ta på dig minst en ugnshandske för att skydda mot eventuellt stänk (detta sker om oljan är för varm).
11. Lägg försiktigt ned några torra potatisskivor i en sil eller liknande behållare, och sänk denna försiktigt ned i oljan. Du kan börja med en enstaka skiva för att kontrollera oljans temperatur. Se till att din sil eller behållare är i metall så att den inte smälter i oljan som har en hög temperatur. Får inte alla dina chips plats i kastrullen och behållaren, som i vårt fall, går det utmärkt att fritera några åt gången.
12. Låt potatischipsen friteras till att de ser gyllenbruna och krispiga ut. Börjar oljan bubbla för mycket, justera då värmen. När chipsen ser färdiga ut, lägg chipsen ovanpå en bit papper med exempelvis en tång (är den i plast så doppa den inte direkt i oljan) och låt torka och svalna.
13. När dina hemmagjorda potatischips är klara och har svalnat lite så kan du krydda dem. Vi använde oss av salt och dill.
14. Lägg dina hemmagjorda potatischips i en skål eller liknande för avnjutning! Vårt resultat ser du här nedanför!
Att tänka på
Se till att verkligen skiva potatisen i rätt tunnhet, ca 3 mm, för att få till de bästa hemmagjorda potatischipsen. Försök även att hitta potatisar som är fasta i formen till receptet för den bästa konsistensen.
Det går att dela upp chipsen i två olika skålar och krydda med olika kryddor, för att få två olika sorters hemmagjorda potatischips genom samma recept.
Oljan som blir över i kastrullen när du är färdig kan du dessutom låta svalna, och sedan förvara i en behållare för att exempelvis steka med vid ett annat tillfälle.
Receptet – Så gör du:
Hemmagjorda potatischips
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 700 g potatis
- 1,5 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
- 8 dl rapsolja till att fritera
- Salt, andra kryddor såsom dill (efter din smak)
Instruktioner
- Det är valfritt att skala potatisen, men vi valde att göra det
- Skiva potatisen i skivor som är cirka 3 mm tjocka (har du en mandolin så hjälper detta och gör det enklare)
- Lägg alla potatisskivor i en stor skål och tillsätt kallt vatten så det täcker alla potatisskivor
- Rör sedan om i skålen med en sked eller slev för att frigöra potatisstärkelse
- Du kommer att se att vattnet färgas av stärkelsen när stärkelsen släpper från potatisen
- Töm skålen på vatten när det blivit grumligt och fyll på med nytt, och rör sedan om på nytt på samma sätt. Repetera denna process fram till att vattnet håller sig rent och transparent
- Tillsätt 1,5 dl vitvinäger (vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger funkar båda bra) till vattnet och kontrollera att det smakar lite lätt surt när vattnet behåller sin klarhet. Låt sedan potatisen ligga i vinägerblandningen i mellan 30 minuter och 2 timmar. Vinägerblandningen gör att potatischipsen blir krispiga (och ger ingen vinägersmak).
- Töm vattenskålen på vatten och torka potatisskivorna torra, exempelvis utspridda över en duk. Lämna dem lufttorkandes i 30 minuter, eller den tid de tar så att det känns som att de torkat ordentligt.
- Addera ca 8 dl rapsolja till en kastrull eller fritös. Vi använde en kastrull och det fungerade utmärkt. Andra kärl kan också fungera bra, så välj det som passar. Sätt på värmen och vänta cirka 5 minuter så att oljan hinner hettas upp.
- Ta på dig ett köksförkläde och ta på dig minst en ugnshandske för att skydda mot eventuellt stänk (detta sker om oljan är för varm).
- Lägg försiktigt ned några torra potatisskivor i en sil eller liknande behållare, och sänk denna försiktigt ned i oljan. Du kan börja med en enstaka skiva för att kontrollera oljans temperatur. Se till att din sil eller behållare är i metall så att den inte smälter i oljan som har en hög temperatur. Får inte alla dina chips plats i kastrullen och behållaren, som i vårt fall, går det utmärkt att fritera några åt gången.
- Låt potatischipsen friteras till att de ser gyllenbruna och krispiga ut. Börjar oljan bubbla för mycket, justera då värmen. När chipsen ser färdiga ut, lägg chipsen ovanpå en bit papper med exempelvis en tång (är den i plast så doppa den inte direkt i oljan) och låt torka och svalna.
- När dina hemmagjorda potatischips är klara och har svalnat lite så kan du krydda dem. Vi använde oss av salt och dill.
- Lägg dina hemmagjorda potatischips i en skål eller liknande för avnjutning! Vårt resultat ser du här nedanför!