Havtornsmarmelad med 3 ingredienser – Recept

Havtorn är härligt syrliga, bittra och samtidigt lite söta, och de utgör en spännande marmelad. De har använts för medicinska ändamål i århundraden, och är fulla av antioxidanter, betakaroten, vitamin C, A och E. Vissa kallar dem för supermat. Detta är ett recept på havtornssylt med bara tre ingredienser. Sockret balanserar upp havtornens bitterhet och färgen på denna marmelad blir ju bara helt underbar!

Havtorn är framförallt vanligt i Sverige där den framförallt växer längs med kustområden. Jag gillar den milda syrligheten i havtorn och tycker det ger en fin marmelad!

havtornsmarmelad

Med havtornssylt kan man välja lite hur man vill ha konsistensen. Vissa mixar bären så det blir en mer homogen marmelad, andra gillar lite bitar. I detta recept nedan kan du välja hur du vill ha just din marmelad!

Ingredienser (för 600 g marmelad)

  • 400 gram havtorn
  • 300 g socker
  • 50 ml vatten eller Apelsinlikör (exempelvis Cointreau)

Redskap

  • Kastrull
  • Mixer (frivilligt)
  • Burkar

Instruktioner

  1. Tillsätt vatten eller apelsinlikör till bären i en kastrull, och koka bären tills de är mjuka och skalet börjar spricka. Om du vill kan du mosa bären i kastrullen med exempelvis en sked eller mixer, beroende på hur mycket bitar du vill ha.
  2. Tillsätt sockret i kastrullen och koka ner på medeltemperatur för att få marmeladen att bli tjockare. Detta tar cirka 20 minuter. För att testa om den är klar för tappning i burk, droppa några droppar av havtornssylten på en tallrik och luta den. Om marmeladen fortfarande rinner när tallriken lutas, är den inte klar för tappningsprocessen.
  3. Fortsätt att koka ned marmelanden och när tallrikstestet klaras, fyll då dina burkar med havtornssylten. Stäng locken ordentligt. Klart!
havtornsmarmelad banner

Havtornsmarmelad med 3 ingredienser

Havtorn är härligt syrliga, bittra och samtidigt lite söta, och de utgör en spännande marmelad. De har använts för medicinska ändamål i århundraden, och är fulla av antioxidanter, betakaroten, vitamin C, A och E. Vissa kallar dem för supermat. Detta är ett recept på havtornssylt med bara tre ingredienser. Sockret balanserar upp havtornens bitterhet och färgen på denna marmelad blir ju bara helt underbar!
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 25 minuter
Portioner 1 burkar

Utrustning

  • kastrull
  • frivilligt: mixer

Ingredienser
  

  • 400 g havtorn
  • 300 g socker
  • 50 ml vatten eller apelsinlikör (ex. Cointreau)

Instruktioner

  • Tillsätt vatten eller apelsinlikör till bären i en kastrull, och koka bären tills de är mjuka och skalet börjar spricka. Om du vill kan du mosa bären i kastrullen med exempelvis en sked eller mixer, beroende på hur mycket bitar du vill ha.
  • Tillsätt sockret i kastrullen och koka ner på medeltemperatur för att få marmeladen att bli tjockare. Detta tar cirka 20 minuter. För att testa om den är klar för tappning i burk, droppa några droppar av havtornsmarmeladen på en tallrik och luta den. Om marmeladen fortfarande rinner när tallriken lutas, är den inte klar för tappningsprocessen.
  • Fortsätt att koka ned marmeladen och när tallrikstestet klaras, fyll då dina burkar med havtornssylten. Stäng locken ordentligt. Klart!
Keyword havtornsmarmelad

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning