I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på halvmånar. Halvmånar är klassiska småkakor som passar perfekt till fikat eller till andra fina stunder.
Dessa goda halvmånar innehåller sylt på insidan och glasyr med strössel på utsidan. Du kan givetvis välja vilket strössel du vill ha så att du får dina halvmånar som du vill ha dem!
Strösslet dikterar hur de kommer att se ut. Smaken är inte alltför söt med god hallonsylt.
Min mormor gjorde alltid halvmånar inför julen och till kafferep, och jag tycker de är härliga i sin enkelhet.
De är inte heller svåra att göra, men man behöver dock ett plättjärn, vilket är en typ av järn med formar som man ställer in i ugnen.
Har man inte ett plättjärn så ska det också gå att göra halvmånar med ett bakplåtspapper på en plåt.
Receptet - Så gör du:
Halvmånar
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
Kakorna
- 2 st ägg
- 1,25 dl socker
- 100 g smält smör
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl hallonsylt
Glasyren
- 2 dl florsocker
- 1,5 msk vatten
- karamellfärg (frivilligt)
- 0,5 dl valfritt strössel
Instruktioner
- Ställ din ugn på 200 grader.
- Rör socker och ägg tills det är pösigt. Tillsätt det smälta smöret och rör jämnt.
- Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ned det i blandningen.
- Ta fram ditt plättjärn och smöra det, eller använd din bakplåt klädd med bakplåtspapper. Klicka ut smeten jämnt över ytan. Sikta på att få ut totalt minst 40-50 stycken klickar (eventuellt uppdelat i flera omgångar).
- Ställ in i ugnen och låt grädda i ungefär 6 minuter, tills de fått lite färg och yta.
- Tag ut och låt kallna, på en plan yta.
- Ta nu lite hallonsylt ovanpå en kakskiva, och toppa med en annan kakskiva, som bildar en kaka i två delar med hallonsylt inuti.
- Blanda florsockret med vattnet så du får en fast glasyr. Färga om du vill med valfri karamellfärg.
- Glacera dina kakor och toppa med valfritt strössel. Låt stelna och skär kakorna på mitten så du får halvmånar!
- Klart! Njut av dessa goda kakor!