Habanerosås – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på habanerosås som man kan göra själv hemma. Detta recept kommer att vara extra användbart om man har fått en bra mängd habaneros från trädgården.

Med bara 6 ingredienser är denna habanero heta sås superenkel, men ändå väldigt läcker (och kryddig).

habanero

Denna habanerosås är så god och fin i smaken att jag tycker att den slår många hantverkssåser, både sett till smak och pris. Det är verkligen min favorithabanerosås om jag får välja fritt!

Chili, särskilt habanero-sorter, är fulla av unik smak. Med habaneros får du kraftfulla blommiga toner tillsammans med intensiv värme. Det är definitivt en av våra favoriter.

Detta recept låter habanero-pepparn stå i centrum, med inslag av sötma och lite olja och vitlök. Konsistensen är silkeslen och smaken är otroligt ljus och syrlig. Perfekt till grillmat, eller nästan vilken typ av mat som helst.

habaneros
  • Tips: Habaneros är HETA. Om du vill tona ner värmenivån lite, överväg att använda hälften habaneros och hälften jalapenos eller annan mildare chilipeppar.
habanerosås

Receptet – Så gör du:

Habanerosås

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta recept kommer att vara extra användbart om man har fått en bra mängd habaneros från trädgården.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 1 flaska

Utrustning

mixer

Ingredienser
 

  • 15-20 st medelstora Habaneros (eller 10 habaneros och 10 jalapeno om du vill minska hettan)
  • 1,25 dl vit vinäger
  • 4 tsk olivolja
  • 4 tsk socker
  • 2 tsk vitlöksklyftor
  • ½ tsk salt

Instruktioner

  • Tvätta chilin (habanero) noggrant. Tänk på att undvika att röra ansiktet och framförallt ögonen direkt efter att ha hanterat chilin.
  • Ta bort stjälkarna och grovhacka chilin och vitlök. Ta bort frön i detta steg om så önskas, detta kan minska bitterheten.
  • Hetta upp olivoljan i en medelstor kastrull på låg värme.
  • Tillsätt den hackade chilin och täck med ett lock. Fräs på medelvärme, och rör om då och då, tills paprikan mjuknar, cirka 8 minuter.
  • Tillsätt vitlöken och fortsätt fräsa i cirka 2 minuter.
  • Tillsätt vinäger, socker och salt till kastrullen.
  • Koka upp och låt koka på låg värme i ytterligare 10 minuter.
  • Ta bort från värmen och låt svalna i 10 minuter, täckt med ett lock.
  • Häll blandningen i en mixer och mixa noggrant tills såsen är slät.
  • Fördela den varma såsen i enskilda flaskor med en flaskhals.
  • Förvaras i 3+ månader i kylen.
Måltid Sås
Kök Svenskt
Nyckelord habanerosås

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar