I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på habanerosås som man kan göra själv hemma. Detta recept kommer att vara extra användbart om man har fått en bra mängd habaneros från trädgården.
Med bara 6 ingredienser är denna habanero heta sås superenkel, men ändå väldigt läcker (och kryddig).
Denna habanerosås är så god och fin i smaken att jag tycker att den slår många hantverkssåser, både sett till smak och pris. Det är verkligen min favorithabanerosås om jag får välja fritt!
Chili, särskilt habanero-sorter, är fulla av unik smak. Med habaneros får du kraftfulla blommiga toner tillsammans med intensiv värme. Det är definitivt en av våra favoriter.
Detta recept låter habanero-pepparn stå i centrum, med inslag av sötma och lite olja och vitlök. Konsistensen är silkeslen och smaken är otroligt ljus och syrlig. Perfekt till grillmat, eller nästan vilken typ av mat som helst.
- Tips: Habaneros är HETA. Om du vill tona ner värmenivån lite, överväg att använda hälften habaneros och hälften jalapenos eller annan mildare chilipeppar.
Receptet – Så gör du:
Habanerosås
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 15-20 st medelstora Habaneros (eller 10 habaneros och 10 jalapeno om du vill minska hettan)
- 1,25 dl vit vinäger
- 4 tsk olivolja
- 4 tsk socker
- 2 tsk vitlöksklyftor
- ½ tsk salt
Instruktioner
- Tvätta chilin (habanero) noggrant. Tänk på att undvika att röra ansiktet och framförallt ögonen direkt efter att ha hanterat chilin.
- Ta bort stjälkarna och grovhacka chilin och vitlök. Ta bort frön i detta steg om så önskas, detta kan minska bitterheten.
- Hetta upp olivoljan i en medelstor kastrull på låg värme.
- Tillsätt den hackade chilin och täck med ett lock. Fräs på medelvärme, och rör om då och då, tills paprikan mjuknar, cirka 8 minuter.
- Tillsätt vitlöken och fortsätt fräsa i cirka 2 minuter.
- Tillsätt vinäger, socker och salt till kastrullen.
- Koka upp och låt koka på låg värme i ytterligare 10 minuter.
- Ta bort från värmen och låt svalna i 10 minuter, täckt med ett lock.
- Häll blandningen i en mixer och mixa noggrant tills såsen är slät.
- Fördela den varma såsen i enskilda flaskor med en flaskhals.
- Förvaras i 3+ månader i kylen.
Jättegod 🙂