I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gryta med fläskkött och purjolök!
Välj mellan fläskkött i grytbitar eller fläskfärs när du gör denna värmande, tröstande gryta som både mättar och smakar gott! Färdig på cirka 35 minuter.
Detta är en god gryta med enkla, klassiska ingredienser som alla går bra ihop. I centrum står fläskköttet och purjolöken. Bland ingredienserna hittas även morötter, gul lök, potatis, vitlök med mera!
Det jag gillar med denna gryta är att den passar lika bra till vardags som till helgen. Väldigt enkel att göra, där jag gillar att först hacka upp och ha allt redo innan jag bryner köttet.
Välj valfritt fläskkött i cirka 2 cm stora grytbitar eller malet som fläskfärs. Båda valen gör sig riktigt bra i receptet när jag har gjort det. Servera gärna med ett gott bröd, det är alltid trevligt tycker jag.
Förvara rester i kylen eller frys in för längre hållbarhet. Denna gryta är också riktigt god som matlåda, exempelvis till jobbet dagen efter.
Jag hoppas ni ska gilla denna goda gryta lika mycket som vi gör. Hoppas ni ger den ett försök och får en trevlig måltid allihop! Ha det gott!
Receptet – Så gör du:
Gryta med fläskkött och purjolök
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 650 g fläskfärs eller fläskkött i grytbitar
- 2 st medelstora purjolökar, rengjorda och grovt skivade
- 1 st medelstor gul lök, i halvtunna klyftor
- 2 msk rapsolja eller olivolja
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 nypa salt
- 1 nypa nymalen svartpeppar
- valfritt: 1 dl rött vin
- 8 dl vatten + 1,5 st nötbuljongtärningar
- 200 g morötter, skalade och skurna i stora bitar
- 6 st potatisar
- 1 st lagerblad
- mer salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Sätt vattnet på kokning i en kastrull och tillsätt buljongtärningarna som smulas ned.
- Rengör och skär upp potatisen i små bitar, skala om så önskas. Ställ åt sidan så länge.
- Skala och hacka morötterna, ställ åt sidan så länge.
- Tvätta noga purjolöken för att ta bort eventuell jord mellan bladen, skiva sedan fint. Hacka den gula löken. Ställ åt sidan så länge.
- Hetta upp oljan i en stor gryta eller i en stekpanna, och bryn fläskköttet/färsen tills det fått färg över allt. Rör om då och då.
- När köttet har fått färg, tillsätt hackad gul lök och purjolök tillsammans med en nypa salt, låt fräsa i cirka 5 minuter tills det mjuknat.
- Krossa vitlöken och tillsätt. Fräs i 1 minut till.
- Kombinera köttblandningen med den varma buljongen i en stor kastrull eller gryta, och tillsätt potatisen samt ett lagerblad. Låt puttra under lock i 10 minuter.
- Tillsätt morötterna (valfritt: och rödvinet) och låt puttra i 10 minuter till, fortfarande under lock.
- När potatisen är färdigkokt så är grytan färdig. Smaka av med salt och peppar.
- Färdigt! Njut av din gryta med fläskkött och purjolök! Servera gärna med ett bröd (frivilligt).