I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gravade äggulor!
Gravade äggulor är ljuvligt goda och fulla av smak, och de påminner om smaken av ost. Riv eller hacka dem och tillsätt till exempelvis sallader, smörgåsar, pastarätter och risottos!
Vad är gravade äggulor? Jo, det är färska äggulor som har förvarats i en salt- och sockerblandning i fyra dagar, tills de stelnar och blir nästan som en tjock gelé. Sedan sköljs de av och torkas i ugn!
Eftersom de är salta i smaken, rivs eller hackas de, och ingår i sallader, smörgåsar, pastarätter och risotto. En carbonara med gravade äggulor är absolut värt att prova, det blir riktigt gott och fint i smaken.
Om man vill testa något extra kan man tillsätta lite örter och kryddor till saltet som kommer att smaksätta äggulorna. Lite rivet citronskal, torkad lök eller torkat vitlökspulver, svartpeppar, oregano, dragon, timjan, vanilj och kardemumma är bra alternativ! Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Gravade äggulor
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 4 st äggulor
- 2,5 dl salt
- 2,5 dl strösocker
Instruktioner
- Blanda socker och salt i en skål (för 4 st äggulor).
- Knäck äggen och överför en gula till varje blandning. Täck äggulorna med resterande salt-sockerblandning. Täck skålen med plastfolie och förvara i kylen i 4 dagar.
- Sätt ugnen på 80°C.
- Ta försiktigt ur äggulorna från saltsockerblandningen, skölj med kallt vatten och torka försiktigt med hushållspapper.
- Lägg äggulorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 80°C i 2 timmar, tills äggulorna är torra och fasta.
- Färdigt! Njut av dina granulerade äggulor! Förvara i en lufttät behållare i kylen i upp till 2 månader.