I denna artikel går jag igenom mitt favoritrecept på gräddstuvad pyttipanna.
Gräddstuvad pyttipanna handlar lite om att ta vad man har och blanda i, även fast detta recept ger några riktlinjer. Har man exempelvis korv eller köttbullar, går det bra att justera mängderna i receptet. Servera med lingonsylt eller inlagda rödbetor för en sann smak av Sverige.
Jag älskar gräddstuvad pyttipanna och att garnera den med persilja. Det blir riktigt fint och gifter sig även väldigt bra smakmässigt.
Receptet – Så gör du:
Gräddstuvad pyttipanna (pytt i panna)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 500 g kokt potatis
- 150 g valfritt tärnat kött (ex. köttbullar, stek, biff, fläsk, kassler)
- 150 g falukorv
- 50 g bacon eller rökt skinka
- 1 st hackad gul lök
- 2 dl matgrädde
- 4 st stekta ägg
- smör till stekning
- inlagda rödbetor
- persilja till garnering
Instruktioner
- Koka potatisen om den inte redan är kokt, och låt den vara kall. Skär den sedan i tärningar eller mindre bitar. Tärna även alla typer av kött du vill ha i din pyttipanna. Mängderna är inte jättenoga alls.
- Tillsätt en klick smör i en stekpanna och stek löken tills den blivit genomskinlig. Tillsätt sedan köttbitarna med omrörning då och då i pannan.
- Stek först köttprodukterna och tillsätt därefter potatisen. Rör om då och då. Tillsätt potatisen efter några minuter i pannan och fortsätt steka.
- När allt har stekts färdigt, tillsätt grädden och låt den bubbla i någon minut. Efter detta är din gräddstuvade pyttipanna färdig.
- Smaka av med salt och peppar.
- Stek några ägg som du serverar till gräddstuvade pyttipannan. Du kan också servera med inlagda rödbetor. Garnera gärna med lite persilja.