I denna artikel ger jag mitt bästa recept på gräddsås till tjälknöl. Denna sås är mångsidig och passar bra till tjälknöl på många olika typer av kött.
Denna gräddsås passar exempelvis till tjälknöl på nöt, älg, eller ren, exempelvis!
Receptet på tjälknöl kom till på 1980-talet och var då på älgkött, men man kan givetvis göra det på även exempelvis nötkött eller renkött, med flera varianter.
Det jag tycker passar riktigt bra tillsammans med tjälknöl är en härlig sås, och då föredrar jag den här gräddsåsen.
Gräddsås till tjälknöl passar riktigt bra och denna sås passar också otroligt bra om man också har potatis eller rotfrukter som tillbehör vid sidan av tjälknölen.
Receptet på denna gräddsås till tjälknöl är enkelt och fungerar också till exempelvis rostbiff.
Jag gillar att blanka av gräddsåsen. Det innebär att man precis innan servering lägger tillsätter lite rumstempererat smör och rör om tills det löst upp sig. Detta ger såsen ett blankare utseende och en rundare, godare smak.
Receptet – Så gör du:
Gräddsås till tjälknöl
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 st finhackade schalottenlökar
- 3 msk smör
- 3 dl kalvbuljong
- 4 dl matgrädde eller ovispad vispgrädde
- nymalen svartpeppar
- salt
- 1 msk vetemjöl eller majsstärkelse (frivilligt om man vill reda såsen)
Instruktioner
- I en kastrull, stek den finhackade schalottenlöken i 2 msk smör så den blir genomskinlig men inte får färg.
- Tillsätt kalvfonden, och låt sedan sjuda några minuter så den tappar vätska en aning.
- Häll på grädden, och låt såsen koka ner nästan till hälften. Red eventuellt såsen med 1 msk vetemjöl eller majsstärkelse om du vill.
- Krydda med salt och nymalen peppar.
- Ta av från värmen och tillsätt en matsked smör för att blanka av gräddsåsen. Rör om och servera till tjälknölen.