Gräddsås till tjälknöl – Recept

4.3/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på gräddsås till tjälknöl. Denna sås är mångsidig och passar bra till tjälknöl på många olika typer av kött.

Denna gräddsås passar exempelvis till tjälknöl på nöt, älg, eller ren, exempelvis!

Receptet på tjälknöl kom till på 1980-talet och var då på älgkött, men man kan givetvis göra det på även exempelvis nötkött eller renkött, med flera varianter.

Det jag tycker passar riktigt bra tillsammans med tjälknöl är en härlig sås, och då föredrar jag den här gräddsåsen.

Gräddsås till tjälknöl passar riktigt bra och denna sås passar också otroligt bra om man också har potatis eller rotfrukter som tillbehör vid sidan av tjälknölen.

Receptet på denna gräddsås till tjälknöl är enkelt och fungerar också till exempelvis rostbiff.

Jag gillar att blanka av gräddsåsen. Det innebär att man precis innan servering lägger tillsätter lite rumstempererat smör och rör om tills det löst upp sig. Detta ger såsen ett blankare utseende och en rundare, godare smak.

Gräddsås till tjälknöl

Receptet – Så gör du:

Gräddsås till tjälknöl

4.3/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna sås är mångsidig och passar bra till tjälknöl på många olika typer av kött. Denna gräddsås passar exempelvis till tjälknöl på nöt, älg, eller ren, exempelvis!
Förberedelser 3 minuter
Tillagning 7 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 6 personer

Ingredienser
 

  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • 3 msk smör
  • 3 dl kalvbuljong
  • 4 dl matgrädde eller ovispad vispgrädde
  • nymalen svartpeppar
  • salt
  • 1 msk vetemjöl eller majsstärkelse (frivilligt om man vill reda såsen)

Instruktioner

  • I en kastrull, stek den finhackade schalottenlöken i 2 msk smör så den blir genomskinlig men inte får färg.
  • Tillsätt kalvfonden, och låt sedan sjuda några minuter så den tappar vätska en aning.
  • Häll på grädden, och låt såsen koka ner nästan till hälften. Red eventuellt såsen med 1 msk vetemjöl eller majsstärkelse om du vill.
  • Krydda med salt och nymalen peppar.
  • Ta av från värmen och tillsätt en matsked smör för att blanka av gräddsåsen. Rör om och servera till tjälknölen.
Måltid Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Gräddsås till tjälknöl

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar