I denna artikel ger jag mitt bästa recept på godaste köttfärspajen!
Den här köttfärspajen har allt man önskar av en köttfärspaj och jag tycker det är den godaste köttfärspajen jag någonsin har ätit! Servera den gärna med en härligt krispig grönsallad med en god salladsvinäger!
Denna köttfärspaj är den godaste jag har ätit. Jag kallar den därför för den godaste köttfärspajen. Den har liksom allt man vill ha hos en köttfärspaj.
Om man börjar med att kommentera pajskalet, så är det enkelt att göra och perfekt i konsistensen. Inte överdrivet saftigt av för mycket smör, men perfekt flagnande och tjockt.
Sedan har vi fyllningen med köttfärs, där det bjuds på en riktigt bra balans av kryddor med italiensk stil samt lite kryddig hetta, som inte tar över.
Detta toppas med en riktigt krämig, härlig blandning av creme fraiche och riven ost som lägger sig som ett täcke över pajen.
Som tillbehör gillar jag en krispig grönsallad, gärna med en god vinäger. Rött vin är också gott som dryck till maten.
Kort sagt så älskar jag denna köttfärspaj, den godaste köttfärspajen jag vet! Så värd att göra tycker jag. Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Godaste köttfärspajen
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Pajskalet
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör
- 1 nypa salt
- 3 msk vatten
Fyllning
- 500 g köttfärs
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk köttfond
- 3 msk tomatpuré
- 2 tsk sambal oelek
- 1 nypa salt
- 1 nypa svartpeppar
- 1 msk basilika
- 1 msk torkad oregano
Topping
- 2,5 dl riven ost
- 2 dl creme fraiche
Instruktioner
- Tärna smöret i små tärningar och låt det hinna bli rumsvarmt.
- Ta fram en rund pajform, cirka 25-27 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 200 grader Celsius.
- Blanda snabbt ihop pajskalets ingredienser i en bunke. Tryck eller kavla ut i en pajform, cirka 25-27 cm. Förgrädda pajskalet på 200 grader i cirka 10 minuter. Ta ut pajskalet men stäng inte av ugnen efter förgräddningen. Fortsätt med följande steg under tiden.
- Hacka och fräs gul lök och vitlök i lite olja eller smör tills det mjuknat.
- Tillsätt köttfärs och fräs tills den fått färg och inte är rosa någonstans.
- Tillsätt köttfond, tomatpuré, sambal oelek och kryddorna. Rör om.
- Ta av från värmen och låt svalna någon minut. För sedan över till pajskalet och fördela ut jämnt.
- Blanda riven ost och creme fraiche och toppa pajen med denna goda blandning.
- Grädda pajen på 200 grader Celsius i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
- Njut av den godaste köttfärspajen, gärna med en härlig grönsallad!
Så underbart god. Bara en fundering. Ska man inte ha vatten när man har fond? Tog 3 dl vatten och den blev lös. God …men gjorde jag rätt?
Eva🤗