I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på glutenfri rulltårta!
Denna glutenfria version av rulltårta är lätt och fluffig och fylld med härlig fyllning som smakar som moln.
Med ett glutenfritt recept på rulltårta är den fortfarande saftig och mör, även efter att den har svalnat i kylen för att stelna.
Tro det eller ej, men denna imponerande glutenfria rulltårta går faktiskt rätt snabbt att baka, och den blir riktigt god!
Jag älskar denna glutenfria rulltårta och tycker den är ljuvligt god. Helt klart värd att testa tycker jag!
Receptet – Så gör du:
Glutenfri rulltårta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1,2 dl (70 g) glutenfritt mjöl för alla ändamål
- 5 msk (25 g) kakaopulver
- 1 msk majsstärkelse
- ¼ tsk salt
- 4 st ägg, rumstempererade, separerade i äggulor och vita
- 1,75 dl (150 g) strösocker
- 80 g osaltat smör, smält och kylt
- 1 msk varmt vatten
Fyllning
- 175 g färskost, rumstempererad
- 1,75 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljextrakt
- 1,75 dl vispgrädde
Instruktioner
- Värm ugnen till 180°C. Klä en kantad bakplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
- I en medelstor skål, placera mjöl, kakaopulver, majsstärkelse och salt och vispa ihop. Ställ de skålen åt sidan. I en annan stor skål, lägg äggulorna, 1,25 dl (100 g) av strösockret, smöret och vattnet och vispa kraftigt tills det är slätt och ljust. Tillsätt innehållet i skålen till ägguleblandningen och vispa ihop. Blandningen ska vara tjock men slät. Ställ den åt sidan.
- Lägg äggvitorna i en skål och vispa på medelhög hastighet tills mjuka toppar bildas. Tillsätt den återstående delen strösocker, 0,5 dl (ca 50 g), och fortsätt att vispa på medelhög hastighet tills det bildas glansiga toppar. Tillsätt äggviteblandningen i den stora skålen med äggulor och vispa väl. Smeten blir fluffig. Häll smeten i den förberedda bakplåten och bred ut i ett jämnt lager med en spatel.
- Placera bakplåten i mitten av den förvärmda ugnen och grädda i 12 till 14 minuter.
- Under tiden, i en stor mixerskål med en stavmixer, vispa färskosten tills den är slät, skrapa ned sidorna efter behov. Tillsätt långsamt strösocker och vanilj, blanda tills det är helt blandat. Tillsätt 0,5 dl av vispgrädden åt gången, blanda tills den är slät. När all vispgrädde har tillsatts, öka hastigheten till högt och vispa tills det bildas styva toppar. Ställ fyllningen i kylen tills att kakrullen svalnat. Du kan göra fyllningen upp till några dagar i förväg och förvara den i kylen tills den behövs! Den förblir tillräckligt mjuk för att spridas.
- Ta ut kakan från ugnen och, arbeta snabbt, vänd omedelbart den varma kakan på mitten av en kökshandduk. Ta försiktigt bort bakplåtspappret från det som var undersidan av tårtan. Du har nu en kal kaka på en kökshandduk. Vik ändarna av kökshandduken över kakan och rulla den tätt bort från dig, med handduken. Lägg kakan, hoprullad i handduken, på ett galler för att svalna helt. När kakan har svalnat rullar du ut den på en plan yta och breder ut fyllningen ovanpå, men lämnar en centimetersren kant runt hela kakan. Rulla rulltårtan hårt och lägg med sömmen nedåt, på ett galler.
- In i kylen en stund och sedan redo för servering!