I denna artikel ger vi vårt favoritrecept på glutenfria raggmunkar. Raggmunkar är en svensk klassiker och kan enkelt göras glutenfria.
Raggmunken är ett mellanting mellan rösti och potatisbullar, och serveras ofta med lingonsylt och fläsk.
Nyckeln till att göra raggmunken glutenfri är att se till att man använder ett glutenfritt mjöl.
Vi föredrar havremjöl. Det har en god, mild nötig smak. Du kan även testa med majsmjöl eller potatismjöl, som också är glutenfria mjöltyper.
- Havre är naturligt glutenfritt, men kan ofta packas i samma miljö som mjöl som innehåller gluten. Därför bör man vara noggrann att mjölet det anges som glutenfritt.
Jag gillar att göra raggmunkar till frukost, speciellt på lördagar eller söndagar. Då är det praktiskt att riva potatisen och löken dagen innan, så man snabbare kan laga frukosten. Detta är dock inte alls ett krav, utan mer ett tips!
Ett annat hett tips som inte heller är ett måste, det är att steka fläsk eller bacon innan du steker raggmunkarna. På så sätt kan du steka raggmunkarna i fläskfettet, vilket ger en klassisk smak på raggmunkarna. Servera gärna med lingonsylt!
Receptet – Så gör du:
Glutenfri raggmunk
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 800 g potatis
- 2 dl havremjöl kolla så det verkligen är glutenfritt
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 nypa peppar
- 4 dl mjölk
- 0,5 dl riven lök
- 2 st ägg
Instruktioner
- Skala, skölj och riv den råa potatisen i en skål med mycket kallt vatten. Riv exempelvis med rivjärn eller matberedare. (Om du börjar med detta kvällen innan, täck skålen och ställ vattenskålen med potatisen i kylen till morgonen.).
- Häll av potatisbitarna i en sil eller ett durkslag och tryck ut så mycket fukt som möjligt med händerna. Täck med hushållspapper och ställ åt sidan.
- Vispa ihop havremjöl, bakpulver, salt, peppar och 2,5 dl av mjölken till en slät smet.
- Tillsätt riven lök, ägg och resterande 1,5 dl mjölk, om det behövs för att göra en lite tunnare smet. Vispa tills det blandats väl.
- Rör ner potatisbitarna i smeten.
- Värm upp en stekpanna eller en stor stekpanna till medelvärme och tillsätt ett tunt lager rapsolja till pannan (du kan behöva tillsätta olja mellan varje raggmunk). Ett annat alternativ är att steka fläsk eller bacon innan, för att sedan steka raggmunkarna i fläskfettet.
- När oljan är varm, häll 0,5 dl smet i pannan och stek tills den är gyllene på botten. Vänd pannkakan och stek tills den är gyllene på den andra sidan.
- Servera exempelvis med fläsk och lingonsylt, eller gräddfil & gräslök.
Gott!