I denna artikel ger jag mitt bästa recept på glutenfri köttfärspaj!
Denna glutenfria köttfärspaj ser till att köttfärsen blir aptitretande mör, i en läcker pajfyllning med en ljuvlig glutenfri pajskorpa. Enkel att göra och klar på cirka 1 timme och 20 minuter!
En köttpaj är precis vad det låter som – en matig paj fylld med köttfärs. Det är vanligtvis också fyllt med andra salta ingredienser inklusive grönsaker som champinjoner och paprika, och smaksatt med läckra kryddor.
Köttfärspaj är en otroligt klassisk maträtt, och det finns förmodligen lika många recept på den som det finns svenska hem. Självklart går den att göra riktigt god som glutenfri, då det är pajdegen man måste tänka på.
Jag använder finax gröna mjölmix som är glutenfri för att göra en riktigt god glutenfri pajdeg. Till fyllningen har vi ljuvlig köttfärs med en salig blandning av champinjoner, lök, och paprika, fräst i smör. Som topping har vi härlig ost som får fin färg och krispighet i ugnen.
Servera gärna med en sallad och en yoghurtsås, så blir denna glutenfria köttfärspaj alltid en vinnare!
Smör är dett klassiska stekfettet, men jag tycker också olivolja funkar lika bra. Vill man inte ha champinjoner eller paprika så ska man kunna väga upp med mer av de andra ingredienserna, exempelvis ha i lite extra köttfärs och/eller lök.
Denna glutenfria köttfärspajen ger en värmande, mättande och god middag, men går utmärkt att förvara i kylen i flera dagar, så man äta den som exempelvis matlåda.
Receptet – Så gör du:
Glutenfri köttfärspaj
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Pajdeg
- 150 g smör
- 5 dl (240 g) grov mjölmix (Finax grön)
- 2 msk vatten (kallt)
Köttfärsfyllning
- 400 g nötfärs, eller blandfärs, eller annan färs
- ca 2 msk smör eller olivolja att steka i
- 1 st gul lök
- 150 g champinjoner
- 1 st paprika (röd, grön, eller gul)
- 2 msk tomatpuré
- 1 st nötbuljongtärning
- 1 tsk timjan
- 2 dl vatten
- ca 50 g (1-2 dl) riven ost
- salt och peppar enligt smak
Instruktioner
Pajdegen
- Mät upp grov mjölmix och smör i en blandskål och mixa tills att du fått en smulig massa.
- Tillsätt vattnet till blandskålen och mixa ihop till en glutenfri deg.
- Tryck ut degen i en pajform, med en diameter (storlek) på ca 24-27 cm.
- Ställ in pajformen med pajdegen i kylen i ca 20 min. Sätt ugnen på 200 grader. Under tiden är det passande att börja med köttfärsfyllningen.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.
Köttfärsfyllning
- Skala och finhacka löken, hacka champinjonerna och skär paprikan i små bitar.
- Tillsätt smör eller olivolja till en stekpanna och bryn löken, champinjonerna och paprikan, tills löken har blivit genomskinlig och champinjonerna så gott som slutar släppa vätska. Lägg över de stekta grönsakerna till en skål.
- Tillsätt på nytt lite smör eller olivolja i pannan och stek nu din köttfärs. När all köttfärs fått färg, häll då på tomatpurén. Tillsätt även buljongtärningen, såväl som salt, peppar och timjan. Häll även på vattnet.
- Rör om och låt koka upp i stekpannan. Sänk sedan värmen och låt bubbla på svag värme i ungefär 5 minuter.
- I slutet, tillsätt löken, champinjonerna och paprikan och rör om. Provsmaka och justera kryddningen om det behövs.
- Tillsätt fyllningen i det förgräddade pajskalet, och strö över riven ost.
- Grädda pajen på 200°C i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter.
- Njut av pajen ackompanjerad av exempelvis en yoghurtsås och en härlig sallad!
- Smaklig måltid!