I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gammaldags tekakor!
Gör gammaldags tekakor precis som farmor! Dessa klassiska, enkla tekakor är riktigt saftiga, goda och roliga att baka, och är precis som de ska vara!
I detta gammaldags recept så använder vi rågsikt samt vetemjöl. Det ger en riktigt god, klassisk tekaka som är riktigt ljuvlig.
Testa gärna en när de precis är nybakade ihop med några goda pålägg och lite thé. Ibland är lite smör och en nybakad gammaldags tekaka allt som krävs för en otrolig upplevelse!
Kort sagt älskar jag dessa gammaldags tekakor och tycker de är riktigt goda. Riktigt värda att göra tycker jag. Testa gärna receptet nedan!
Receptet - Så gör du:
Gammaldags tekakor
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1,75 dl havregryn
- 3,5 dl mjölk
- 50 g smält smör
- 0,5 dl ljus sirap
- 1 tsk salt
- 1 paket (50 g) färsk jäst
- 2,75 dl rågsikt
- 3,5 dl vetemjöl
Instruktioner
- Blanda havregryn och mjölk i en kastrull och koka blandningen till en gröt.
- Smält smöret och rör ned i mjölkblandningen, tillsammans med sirap och salt.
- Ta av från värmen och smula ned jästen i mjölken, rör om tills att den har lösts upp.
- Tillsätt vetemjölet och rågsikten arbeta till degen ordentligt. Degen ska inte klibba, och eventuellt kan man behöva tillsätta lite mer vetemjöl.
- Täck över med kökshandduk och låt jäsa i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader Celsius. Ha ut degen på en ren, mjölad arbetsyta och knåda degen lätt. Kavla ut till ett cirka 1 cm tjockt degtäcke, och stansa ut tekakor med exempelvis en mugg eller kopp. Placera på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under kökshandduk i 10 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i 6 minuter. Ta sedan ut ur ugnen, och låt svalna på galler.
- Njut av dina gammaldags tekakor!
Smaken var bra men jedamej så små dom blev!
Hejsan
Är ingen vanlig bagre. Men bra instruktioner om hur jag skulle göra.
Brödet blev jätte gott.
Tack för receptet.
Det blev goda tekakor! Jag lät mjölk- och havregrynsblandningen svalna en stund innan jag rörde i jästen. Det finns ju en risk att den färska jästen dör om det är för varmt.