I denna artikel delar jag med mig av ett recept på gammaldags mazarinkaka!
Mazarinkaka är en klassisk svensk sötsak som har varit älskad i generationer. Det är en saftig och mandelsmakande kaka som kan avnjutas vid alla tillfällen – från fikastunden till desserten.
Detta gammaldags recept på mazarinkaka gillar jag då det tar mig tillbaka till smaken av tradition och nostalgi, med sina klassiska smaker. Med en enkel lista av ingredienser, samt några enkla steg, så bakar man enkelt en fantastisk mazarinkaka som vi verkligen älskar här hemma.
Efter att den gammaldags mazarinkakan har svalnat och garnerats med florsocker är det dags att njuta av den. Skär upp kakan i generösa bitar och servera den med en kopp kaffe eller te för att verkligen få fram den autentiska smaken.
Mazarinkakan är perfekt för fikastunden eller som en avslutning på en festlig måltid. Det är en kaka som verkligen smakar gott.
Testa den gärna, så hoppas jag att ni ska tycka om den lika mycket som jag gör. Här kommer receptet!
Receptet – Så gör du:
Gammaldags mazarinkaka
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 200 g mandelmassa
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 3 st ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- Rivet skal av 1 citron (valfritt)
- Florsocker till garnering
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en rund bakform (ca 24 cm i diameter) och ställ åt sidan.
- Riv mandelmassan på ett grovt rivjärn och lägg den i en skål.
- Smält smöret i en kastrull och häll det över mandelmassan. Rör om tills smeten blir jämn och slät.
- Tillsätt strösocker och blanda väl.
- Separera äggulorna från äggvitorna i två separata skålar. Tillsätt äggulorna till mandelblandningen och blanda ordentligt.
- I en separat skål, vispa äggvitorna till ett fast skum.
- Sikta vetemjöl och bakpulver över mandelblandningen och rör försiktigt om tills inga klumpar finns kvar.
- Vänd försiktigt ner äggviteskummet i smeten. Blanda väl utan att överarbeta smeten.
- Om du vill ha en smak av citron, tillsätt rivet citronskal i smeten och blanda väl.
- Häll smeten i den förberedda bakformen och jämna till ytan med en spatel.
- Grädda kakan i förvärmd ugn i ca 30-35 minuter, eller tills den är gyllenbrun och genomgräddad. Du kan testa genom att sticka in ett spett i mitten av kakan – om den kommer ut degfri är kakan klar.
- Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna i formen i några minuter. Vänd sedan försiktigt upp kakan på ett galler och låt den svalna helt.
- När kakan har svalnat, sikta florsocker över toppen som garnering.
- Färdigt! Njut av din gammeldags mazarinkaka!