Gammaldags mazarinkaka – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett recept på gammaldags mazarinkaka!

Mazarinkaka är en klassisk svensk sötsak som har varit älskad i generationer. Det är en saftig och mandelsmakande kaka som kan avnjutas vid alla tillfällen – från fikastunden till desserten.

Detta gammaldags recept på mazarinkaka gillar jag då det tar mig tillbaka till smaken av tradition och nostalgi, med sina klassiska smaker. Med en enkel lista av ingredienser, samt några enkla steg, så bakar man enkelt en fantastisk mazarinkaka som vi verkligen älskar här hemma.

Efter att den gammaldags mazarinkakan har svalnat och garnerats med florsocker är det dags att njuta av den. Skär upp kakan i generösa bitar och servera den med en kopp kaffe eller te för att verkligen få fram den autentiska smaken.

Mazarinkakan är perfekt för fikastunden eller som en avslutning på en festlig måltid. Det är en kaka som verkligen smakar gott.

Testa den gärna, så hoppas jag att ni ska tycka om den lika mycket som jag gör. Här kommer receptet!

Gammaldags mazarinkaka

Receptet – Så gör du:

Gammaldags mazarinkaka

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Ta en tidsresa tillbaka till klassiska smaker med vår gammaldags mazarinkaka – en traditionell favorit som imponerar med sin smak av mandel!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 8 bitar

Ingredienser
 

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Rivet skal av 1 citron (valfritt)
  • Florsocker till garnering

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en rund bakform (ca 24 cm i diameter) och ställ åt sidan.
  • Riv mandelmassan på ett grovt rivjärn och lägg den i en skål.
  • Smält smöret i en kastrull och häll det över mandelmassan. Rör om tills smeten blir jämn och slät.
  • Tillsätt strösocker och blanda väl.
  • Separera äggulorna från äggvitorna i två separata skålar. Tillsätt äggulorna till mandelblandningen och blanda ordentligt.
  • I en separat skål, vispa äggvitorna till ett fast skum.
  • Sikta vetemjöl och bakpulver över mandelblandningen och rör försiktigt om tills inga klumpar finns kvar.
  • Vänd försiktigt ner äggviteskummet i smeten. Blanda väl utan att överarbeta smeten.
  • Om du vill ha en smak av citron, tillsätt rivet citronskal i smeten och blanda väl.
  • Häll smeten i den förberedda bakformen och jämna till ytan med en spatel.
  • Grädda kakan i förvärmd ugn i ca 30-35 minuter, eller tills den är gyllenbrun och genomgräddad. Du kan testa genom att sticka in ett spett i mitten av kakan – om den kommer ut degfri är kakan klar.
  • Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna i formen i några minuter. Vänd sedan försiktigt upp kakan på ett galler och låt den svalna helt.
  • När kakan har svalnat, sikta florsocker över toppen som garnering.
  • Färdigt! Njut av din gammeldags mazarinkaka!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags mazarinkaka

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar