I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gammaldags mandelkubb såsom de gjorts i min familj i generationer!
Mandelkubb är en svensk klassiker bland våra bakverk, som för tankarna till barndomens bullbak och traditionella fikastunder. Denna ljuvliga kaka är fylld med smakrik mandel och har en härligt mjuk och seg konsistens som bara är så himla härlig.
I denna artikel delar vi med oss av ett fantastiskt recept på gammaldags mandelkubb på gammaldags vis, med enkla, äkta och genuina smaker.
Servera de färdiga mandelkubbarna med stolthet och njut av deras underbara smak. Dessa små bakverk kan avnjutas som de är, som en delikat sötsak till eftermiddagskaffet, saften, eller teet. De kan också serveras som ett smaskigt tillbehör till en kopp varm choklad eller ett glas kall mjölk.
Förvara dem i en lufttät burk för att bevara deras fräschör och njut av dem när längtan efter en gammaldags smakupplevelse tar över. Att frysa dessa gammaldags mandelkubbarna går också utmärkt och då använder jag plastpåsar, och då blir hållbarheten ännu bättre.
Ge dig själv och dina nära och kära en dos av nostalgi och bakglädje genom att baka dessa fantastiska klassiker. Uppskattas av alla åldrar. här kommer receptet!
Receptet – Så gör du:
Gammaldags mandelkubb
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 200 g smör, rumstempererat
- 2,5 dl strösocker
- 1 st ägg
- 18 droppar bittermandelolja (eller 6-7 malda bittermandlar)
- 1 kg vetemjöl
- 2 tsk hjorthornsalt
- 5 dl mjölk
- pärlsocker till att doppa i
Instruktioner
- Vispa smör och socker tills det blir ljust och luftigt, helst med hjälp av en elvisp.
- Tillsätt ägget och blanda väl.
- Häll i mjölken och bittermandeloljan i smeten.
- Ungefär nu är en bra tidpunkt att sätta ugnen på 225 grader Celsius (185 grader Celsius i varmluftsugn) så den hinner förvärmas.
- I en separat skål, blanda vetemjöl och hjorthornssalt, och tillsätt sedan denna blandning i smeten.
- Baka ut degen och dela den i två delar. Kom ihåg att degen kan vara ganska lös eller kladdig, så använd lite extra vetemjöl på händerna för att undvika att degen fastnar.
- Rulla ut degen till längder och platta till dem lite. Skär sedan bitar med en lagom storlek på cirka 2-3 centimeter.
- Pensla bitarna med ägg och doppa dem sedan i pärlsocker.
- Placera mandelkubbarna på en smord plåt eller en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda dem i ugnen på 225 grader Celsius (185 grader Celsius i varmluftsugn) i cirka 15 minuter.
- Ta ut och låt svalna under bakduk innan förvaring i lufttäta burkar. Går utmärkt att frysa också!
Jag mätte alla ingredienserna med stor noggrannhet men ändå blev kubbarna torra. Nästa gång minskar jag mjölmängden
Underbara. Lätta att baka.
Enkelt och snabbt