I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på gammaldags kålsoppa!
En särskild soppa som har stått emot tidens tand och fortsätter att vara en älskad favorit är gammaldags kålsoppa. Denna hjärtliga och smakrika soppa är fylld med tradition och näring, och vi kommer att utforska dess bakgrund och ingredienser innan vi delar med oss av ett klassiskt recept.
Gammaldags kålsoppa är djupt förankrad i den svenska och skandinaviska matkulturen. Det är en rätt som har följt med generationer och har blivit en symbol för värme och tröst på kyliga dagar. Ursprunget är enkelheten i de tillgängliga ingredienserna. Kål var lättillgänglig och överkomlig för de flesta familjer, och de kunde lagra den under vintern. Denna soppa har därför utvecklats till en kär traditionell rätt som ger smakrik komfort.
Detta är en smakfull och näringsrik soppa som hyllar traditionen samtidigt som den tillfredsställer smaklökarna. Den är en påminnelse om den enkla skönheten i vardagliga ingredienser och den tröst som kan hämtas ur en skål med varm soppa.
Nu när vi har utforskat historien bakom denna goda soppa, är det dags att kasta oss in i köket och laga den själv. Nedan följer det detaljerade receptet för att göra din egen ljuvliga gammaldags kålsoppa.
- Tips: För att göra soppan matigare, tillsätt exempelvis stekt bacon eller korv vid servering!
Receptet – Så gör du:
Gammaldags kålsoppa
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 tsk olivolja
- 1 tsk smör
- 1 st gul lök
- 1 st litet kålhuvud eller ett halvt stort kålhuvud cirka 10 dl hackad kål
- 1/2 tsk salt
- 2 st potatisar skalade och hackade
- 2 st morötter skalade och strimlade
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 10 dl vatten
- 2 st kycklingbuljongtärningar
- Svartpeppar
- ⅛ tsk malen spiskummin
- ¼ tsk malen fänkål
Instruktioner
- Hacka grönkålen och löken. Skala och hacka potatisen och skala och strimla/hacka morötterna.
- Värm upp olivolja och smör i en stor gryta över medelvärme. Tillsätt den hackade löken och stek i cirka 5 minuter, eller tills den blir mjuk och genomskinlig.
- Lägg i den hackade grönkålen och sauté i ytterligare 2-3 minuter tills den börjar mjukna och krympa.
- Tillsätt de krossade tomaterna tillsammans med malen spiskummin och fänkål till grytan. Rör om och låt puttra i 5 minuter.
- Häll i vattnet och smula ned buljongtärningarna. Tillsätt salt efter smak. Om din buljong är särskilt salt kan du behöva mindre salt. Tillsätt potatisen och morötterna.
- Låt soppan koka upp och sjud sedan på låg värme i cirka 20-25 minuter, eller tills kålen är helt mjuk.
- Smaka av soppan och tillsätt mer salt om det behövs. Tillsätt även svartpeppar efter smak.
- Servera din gammaldags kålsoppa varm och njut av den härliga smaken av denna klassiska rätt.