I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gammaldags dillkött. Denna klassiska, nordiska rätt är en smakfull kombination av mört kött, aromatisk dill och härliga kryddor.
Gammaldags dillkött är en rätt som har en djup förankring i den nordiska matkulturen. Med sina enkla och naturliga ingredienser, representerar den en tid då man använde vad som fanns tillgängligt i trädgården och på gården för att skapa läckra måltider.
Detta recept är för mig en påminnelse om hur man kan njuta av enkelhetens äkthet med genuina smaker.
Gammaldags dillkött är även en rätt som jag tycker både smakar väldigt gott men även ser väldigt vacker ut på tallriken.
Servera gärna denna traditionella rätt tillsammans med kokt potatis eller potatismos, pressgurka, och lingonsylt för en riktigt härlig måltid.
Som kött kan man exempelvis använda kalv eller exemplvis nötkött av bringa eller högrev.
Jag hoppas ni ska tycka om denna rätt lika mycket som vi gör här hemma. Det blir så himla gott! Hoppas ni vill testa. Smaklig måltid önskar jag er alla!
Receptet – Så gör du:
Gammaldags dillkött
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg benfritt kött (t.ex. nötkött eller fläskkött)
- 2 st gula lökar, hackade
- 2 st vitlöksklyftor, finhackade valfritt
- 2 st morötter, skalade och grovhackade
- 2 msk smör
- 4 dl köttbuljong (eller vatten och buljongtärning)
- 2 dl grädde
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl hackad färsk dill (eller 1,5 msk torkad)
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Skär köttet i bitar och krydda med salt och peppar.
- Hetta upp smöret i en gryta och stek lök, vitlök och morötter tills de blir mjuka och genomskinliga.
- Tillsätt köttet och bryn det runt om för att få en fin färg.
- Häll i köttbuljongen och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda under lock i cirka 2 timmar eller tills köttet är mört.
- Ta upp köttet ur grytan och håll det varmt.
- Blanda grädde och vetemjöl i en skål och vispa det slätt.
- Häll gräddblandningen i grytan och låt såsen koka upp under omrörning. Låt den sedan sjuda i några minuter tills den tjocknar.
- Tillsätt hackad dill i såsen och smaka av med salt och peppar.
- Lägg tillbaka köttet och morötterna i såsen och låt det bli varmt igen.
- Servera ditt läckra gammaldags dillkött med potatis, pressgurka och eventuellt lingonsylt för en fulländad smakupplevelse.
Ett mycket bra recept!
Följde detta recept och ett annat gammalt i en kokbok från 1980/90 talet, ingen större skillnad men lagt till (och tog bort) enligt följande: ingen vitlök, lade till 2-3 kryddnejlikor, 2-3 kryddpeppar korn, dillstjälkar till kött kok resten till såsen, och lite ättika / citron (när du gör såsen), något lite socker eventuellt om behövs.
Jag gör såsen efter kokt klart köttet (köttet vilar åt sidan undertiden), använd spadet från kött kok och gör redning på det (tillsätt all den fina dillen här som blev kvar efter stjälkarna togs bort, fin hackad), tillsätter köttet efter kokt sås klar, och grönsaker om man vill ha det.
Bästa receptet hittills, löken ger naturlig sötma istället för andra recept med socker, det enda jag saknade i receptet var ättiksprit 12% efter smak (min rekommendation en kapsyl från ättiksflaskan.
Vetemjölet ger originaltexturen istället för maizena som blir lite konstgjord.
Tips: häll i kokande vatten i grytan då skummar inte köttet lika mycket.
Ingen lök och vitlök passar i denna rätt är min åsikt Har aldrig min mamma haft iallafall annars är det en jättepopulär rätt hos mej som alla älskar och önskar om jag skall bjuda dem på middag