Gammaldags chokladbollar – Recept

4.5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på gammaldags chokladbollar!

Det är riktigt gott och roligt att göra sina egna gammaldags chokladbollar. Det kan verka lite knepigt, men det är faktiskt väldigt enkelt och totalt värt det när man väl har allt på plats!

Dessa gammaldags chokladbollar är tidlösa favoriter som alltid smakar otroligt gott till fikat. De blir snabbt favoriter och är väldigt bra på att imponera på alla som får smaka på dem.

Jag vet att det kan verka lite knepigt med termometer, och alla kanske inte har glykos hemma, men det går att hitta i butiken och termometern används på ett väldigt enkelt sätt i receptet. Det är värt det bara för detta recept!

Jag uppskattar verkligen detta tidlösa recept och tycker det är riktigt härligt att göra, såväl som att sedan ta till fikat eller kaffet. Testa det gärna enligt receptet här nedanför!

Gammaldags chokladbollar

Receptet – Så gör du:

Gammaldags chokladbollar

4.5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Det är riktigt gott och roligt att göra sina egna gammaldags chokladbollar. Det kan verka lite knepigt, men det är faktiskt väldigt enkelt och totalt värt det när man väl har allt på plats!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 55 minuter
Portioner 25 stycken

Ingredienser
 

  • 1 tsk gelatinpulver
  • 1 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl glykos
  • 5 st äggvitor
  • 25 st kexbottnar
  • 400 g till 500 g choklad

Instruktioner

  • I en skål, tillsätt gelatinpulvret och en 1 msk vatten så gelatinet får svälla. Ställ åt sidan så länge.
  • I en stor skål, vispa upp äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.
  • Koka upp 1 dl vatten, strösocker och glykosen i en kastrull med en termometer i, tills det når temperaturen 118°C.
  • Ta bort sockerlagen från värmen och tillsätt gelatinpulverblandningen. Rör om tills gelatinet har lösts upp.
  • Häll sakta den varma sockerlagen över äggviteskummet, under tiden som du vispar på hög hastighet. Fortsätt vispa tills att marängen har svalnat.
  • Spritsa marängblandningen på cirka 25 st kexbottnar. Ställ in i frysen så det stelnar, cirka 2 timmar.
  • Smält din choklad i ett vattenbad. Doppa dina gammaldags chokladbollar i den smälta chokladen och låt chokladen stelna på en plåt i rumstemperatur. Var beredd på att det kan bli kladdigt!
  • Njut av dina gammaldags chokladbollar!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags chokladbollar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar