Gammaldags chokladbollar – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på gammaldags chokladbollar!

Det är riktigt gott och roligt att göra sina egna gammaldags chokladbollar. Det kan verka lite knepigt, men det är faktiskt väldigt enkelt och totalt värt det när man väl har allt på plats!

Dessa gammaldags chokladbollar är tidlösa favoriter som alltid smakar otroligt gott till fikat. De blir snabbt favoriter och är väldigt bra på att imponera på alla som får smaka på dem.

Jag vet att det kan verka lite knepigt med termometer, och alla kanske inte har glykos hemma, men det går att hitta i butiken och termometern används på ett väldigt enkelt sätt i receptet. Det är värt det bara för detta recept!

Kort sagt så älskar jag detta recept på gammaldags chokladbollar och tycker det är riktigt värt att göra. Testa gärna receptet nedan!

Ingredienser (ca 25 st gammaldags chokladbollar)

  • 1 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl glykos
  • 5 äggvitor
  • 1 tsk gelatinpulver
  • 25 st kexbottnar
  • 400 g till 500 g choklad

Instruktioner

  1. I en skål, tillsätt gelatinpulvret och en 1 msk vatten så gelatinet får svälla. Ställ åt sidan så länge.
  2. I en stor skål, vispa upp äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.
  3. Koka upp 1 dl vatten, strösocker och glykosen i en kastrull med en termometer i, tills det når temperaturen 118°C.
  4. Ta bort sockerlagen från värmen och tillsätt gelatinpulverblandningen. Rör om tills gelatinet har lösts upp.
  5. Häll sakta den varma sockerlagen över äggviteskummet, under tiden som du vispar på hög hastighet. Fortsätt vispa tills att marängen har svalnat.
  6. Spritsa marängblandningen på cirka 25 st kexbottnar. Ställ in i frysen så det stelnar, cirka 2 timmar.
  7. Smält din choklad i ett vattenbad. Doppa dina gammaldags chokladbollar i den smälta chokladen och låt chokladen stelna på en plåt i rumstemperatur. Var beredd på att det kan bli kladdigt!
  8. Njut av dina gammaldags chokladbollar!
Gammaldags chokladbollar

Gammaldags chokladbollar

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på gammaldags chokladbollar! Det är riktigt gott och roligt att göra sina egna gammaldags chokladbollar. Det kan verka lite knepigt, men det är faktiskt väldigt enkelt och totalt värt det när man väl har allt på plats!
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 55 minuter
Portioner 25 stycken

Ingredienser
  

  • 1 tsk gelatinpulver
  • 1 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl glykos
  • 5 st äggvitor
  • 25 st kexbottnar
  • 400 g till 500 g choklad

Instruktioner

  • I en skål, tillsätt gelatinpulvret och en 1 msk vatten så gelatinet får svälla. Ställ åt sidan så länge.
  • I en stor skål, vispa upp äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.
  • Koka upp 1 dl vatten, strösocker och glykosen i en kastrull med en termometer i, tills det når temperaturen 118°C.
  • Ta bort sockerlagen från värmen och tillsätt gelatinpulverblandningen. Rör om tills gelatinet har lösts upp.
  • Häll sakta den varma sockerlagen över äggviteskummet, under tiden som du vispar på hög hastighet. Fortsätt vispa tills att marängen har svalnat.
  • Spritsa marängblandningen på cirka 25 st kexbottnar. Ställ in i frysen så det stelnar, cirka 2 timmar.
  • Smält din choklad i ett vattenbad. Doppa dina gammaldags chokladbollar i den smälta chokladen och låt chokladen stelna på en plåt i rumstemperatur. Var beredd på att det kan bli kladdigt!
  • Njut av dina gammaldags chokladbollar!
Keyword Gammaldags chokladbollar

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning