I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på galettes – franska galetter från franska regionen Bretagne!
Dessa klassiska galettes på bovete är en utsökt nötaktig och lättsmakande pannkaka/crêpe som är perfekt för brunch, lunch eller mellanmål när som helst!
Enkla att göra på bara några minuter! Dessa galettes är fyllda med ost och skinka och sedan toppade med ett stekt ägg på franskt sätt! Sedan gillar jag också att lägga till lite körsbärstomater.
Dessa galettes älskar jag eftersom:
- de är lätta att göra med bara några få ingredienser
- de är naturligt glutenfria, proteinrika och med låg fetthalt
- det finns oändliga möjligheter att göra dem till sina egna genom val av ost och innehåll och topping, för att göra de perfekt välsmakande galettes
- vuxna och barn älskar dem!
Bovete i Frankrike
Till galetterna behöver du bara bovetemjöl, lite salt och vatten – det är en riktigt enkel blandning!
I Frankrike gillar man bovete, men det kommer faktiskt inte från ett sädesslag! Det är ett frö från en blomgröda som är glutenfritt, rikt på fibrer, protein och vitaminer också. Den har en utsökt nötig smak som inte smakar något som vanligt mjöl så den är perfekt för salta rätter.
Tips inför receptet
Du kan göra smeten i förväg och lämna den i upp till 3 timmar i kylen. När du är redo med smeten, värm olja i en medelstor stekpanna, och häll ut en slev av smeten.
Jag skulle rekommendera att göra smeten och sedan galetterna och förvara dem täckta och kylda i upp till 3 dagar.
Förslag på fyllningar
Fyllningen är valfri, men till fyllning och topping har jag använt lite riven ost, skivad skinka och toppat med ett ägg. Populära fyllningar inkluderar pocherad eller rökt lax med rucola och grädde eller getost och stekt paprika med skivad korv eller svamp.
Naturligtvis kan du lägga till vad du vill, som överbliven kyckling eller grönsaker.
Receptet – Så gör du:
Galettes (franska galetter)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 220 g bovetemjöl
- 0,5 dl kallt vatten
- 1 tsk salt
- 4 st skivor skinka
- 4 st ägg
- 1 msk smör
- 4 msk olja
- 4 msk riven ost
- peppar enligt smak
- körsbärstomater
- persilja
Instruktioner
- Blanda ihop mjöl och salt och blanda gradvis i bovetemjölet tills smeten är slät.
- Hetta upp olja i en stekpanna och häll ut en slev i taget. Vänd när galetten bubblar upp. Ställ pannkakan åt sidan och tillaga de återstående 3.
- Värm överbliven olja i en annan panna och stek äggen.
- Lägg en skiva skinka på varje galette med en matsked riven ost
- Hetta upp en klick smör i en panna och tillsätt sedan galetten i några minuter tills den blir gyllene.
- Vänd sidorna mot mitten, lägg över på en tallrik och toppa med ett stekt ägg och körsbärstomater och persilja till servering.