Galettes (franska galetter) – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på galettes – franska galetter från franska regionen Bretagne!

Dessa klassiska galettes på bovete är en utsökt nötaktig och lättsmakande pannkaka/crêpe som är perfekt för brunch, lunch eller mellanmål när som helst!

Enkla att göra på bara några minuter! Dessa galettes är fyllda med ost och skinka och sedan toppade med ett stekt ägg på franskt sätt! Sedan gillar jag också att lägga till lite körsbärstomater.

Galettes

Dessa galettes älskar jag eftersom:

  • de är lätta att göra med bara några få ingredienser
  • de är naturligt glutenfria, proteinrika och med låg fetthalt
  • det finns oändliga möjligheter att göra dem till sina egna genom val av ost och innehåll och topping, för att göra de perfekt välsmakande galettes
  • vuxna och barn älskar dem!
Galettes

Bovete i Frankrike

Till galetterna behöver du bara bovetemjöl, lite salt och vatten – det är en riktigt enkel blandning!

I Frankrike gillar man bovete, men det kommer faktiskt inte från ett sädesslag! Det är ett frö från en blomgröda som är glutenfritt, rikt på fibrer, protein och vitaminer också. Den har en utsökt nötig smak som inte smakar något som vanligt mjöl så den är perfekt för salta rätter.

Tips inför receptet

Du kan göra smeten i förväg och lämna den i upp till 3 timmar i kylen. När du är redo med smeten, värm olja i en medelstor stekpanna, och häll ut en slev av smeten.

Jag skulle rekommendera att göra smeten och sedan galetterna och förvara dem täckta och kylda i upp till 3 dagar.

Förslag på fyllningar

Fyllningen är valfri, men till fyllning och topping har jag använt lite riven ost, skivad skinka och toppat med ett ägg. Populära fyllningar inkluderar pocherad eller rökt lax med rucola och grädde eller getost och stekt paprika med skivad korv eller svamp.

Naturligtvis kan du lägga till vad du vill, som överbliven kyckling eller grönsaker.

Galettes

Receptet – Så gör du:

Galettes (franska galetter)

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Mitt favoritrecept på galettes – franska galetter från franska regionen Bretagne! Dessa klassiska galettes på bovete är en utsökt nötaktig och lättsmakande pannkaka/crêpe som är perfekt för brunch, lunch eller mellanmål när som helst!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 4 galettes

Ingredienser
 

  • 220 g bovetemjöl
  • 0,5 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 st skivor skinka
  • 4 st ägg
  • 1 msk smör
  • 4 msk olja
  • 4 msk riven ost
  • peppar enligt smak
  • körsbärstomater
  • persilja

Instruktioner

  • Blanda ihop mjöl och salt och blanda gradvis i bovetemjölet tills smeten är slät. 
  • Hetta upp olja i en stekpanna och häll ut en slev i taget. Vänd när galetten bubblar upp. Ställ pannkakan åt sidan och tillaga de återstående 3.
  • Värm överbliven olja i en annan panna och stek äggen.
  • Lägg en skiva skinka på varje galette med en matsked riven ost
  • Hetta upp en klick smör i en panna och tillsätt sedan galetten i några minuter tills den blir gyllene.
  • Vänd sidorna mot mitten, lägg över på en tallrik och toppa med ett stekt ägg och körsbärstomater och persilja till servering.
Måltid Frukost, Huvudrätt, Smårätter
Kök Franskt, Svenskt
Nyckelord Galettes (franska galetter)

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar