I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på frystorkade jordgubbar! Jag går igenom hur jag gör frystorkade jordgubbar utan några komplicerade verktyg eller maskiner.
Frystorkade jordgubbar är ett gott, näringsrikt mellanmål. Vid frystorkning av mat extraheras vattnet för att förhindra att maten förstörs och minska dess totala vikt.
Jag frystorkar hemma med hjälp av frysen. Det finns maskiner för att frystorka, men dessa kan kosta 20-40 tusen kronor, och det känns lite väl dyrt, och frysen gör faktiskt ett jättebra jobb!
De frystorkade jordgubbarna kan ätas som de är, användas som del av måltider eller vakuumförseglas i frysen för långtidsförvaring!
Använd denna teknik när luften har låg luftfuktighet. Att göra det på en regnig dag kan försvåra torktiden.
Frystorkade jordgubbar är underbara att ha till hands, till mellanmål eller kanske friluftsdagar i skogen. Oavsett när du gillar att äta dem, så är frystorkade jordgubbar ett ljuvligt sätt att njuta av dessa söta bär.
Jag gillar förutom att äta dem som de är också att tillsätta frystorkade bär i gröt och att ha det till glass!
Förutom frystorkade jordgubbar så kan i stort sett vilken frukt som helst kan frystorkas och sedan väckas till liv igen när den är klar att användas. När det kommer till stora frukter med tjocka skal, som cantaloupe eller vattenmelon, är det bäst att tärna dem i små bitar för att få ut allt vatten och för enkel förvaring.
Receptet - Så gör du:
Frystorkade jordgubbar
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 0,5 kg skivade jordgubbar
- 2 msk socker
Instruktioner
- Blanda 0,5 kg hackade jordgubbar med 2 msk socker i en skål. Detta för att hålla jordgubbarna söta och smakrika. Låt bären ligga i skålen med sockret i 25-30 minuter för att vi sedan kan bevara den söta smaken efter frystorkningen.
- Lägg all din frukt på en plåt klädd med bakplåtspapper i ett enda lager. Se till så inga jordgubbsskivor ligger ovanpå någon annan skiva.
- Placera plåten med skivade jordgubbar i en frys som ställts på väldigt låg temperatur (djupfrysning).
- Normalt behöver man vänta i 2-3 veckor. För att se om det är klart, ta ut 2-3 skivor ur frysen och låt dem tina i rumstemperatur. Om bären blir svarta efter upptining är torkningsprocessen inte slutförd, och jordgubbarna behöver mera tid i frysen. Om frystorkningsmetoden lyckas kommer frukten att behålla sin färg.
- När torkningsprocessen är klar, förslut bara frukten i en förslutningsbar plastpåse och förvara den.
- Njut av dina frystorkade jordgubbar!