I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på att frysa in äpplen!
Att frysa in äpplen är ett praktiskt sätt att få nytta av dem en längre tid, och det finns några knep för att göra det riktigt bra. Så här fryser jag in äpplen på bästa sätt, utan att de tappar i smaken!
Att ha en massa frysta äpplen i frysen gör det extra lätt att använda dem till exempelvis bakverk eller smoothies, långt efter att de plockats från trädet.
Frysta äpplen har ofta en annan konsistens när de väl tinats upp. Detta i jämförelse med färska äpplen. De lämpar sig bäst i äppelpajer, äppelmuffins, smoothies, till äppelmos, eller i andra bakverk, snarare än att de äts direkt upptinade!
Smaken på frysta äpplen är lika god som när de är färska! Jag tycker man mår bra av att ta vara på sina äpplen genom att frysa in dem. Det är trevligt och roligt!
Allt med detta recept är verkligen enkelt, och det kräver inte en massa förberedelser. De håller sig godast första 6 månaderna i frysen, men håller i upp till 1 år!
Som vanligt när man fryser in, så kan jag verkligen rekommendera att man skriver dagens datum och påsens innehåll på fryspåsen. Det blir så mycket enklare att hitta i frysen då, och man alltid tackar sig själv när man har gjort det!
Receptet – Så gör du:
Frysa in äpplen
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 10 st äpplen
- 4 dl vatten
- 2 msk citronsaft
Instruktioner
- Kärna ur äpplena och skala dem om du vill. Skär i klyftor. Jag skär mina äpplen i åttondelar, men tunnare skivor eller tärningar till att använda i bakverk går också bra, så skär dem gärna ännu mindre!
- Blötlägg äppelbitarna i en stor bunke i 5 minuter. Det är enkelt: blanda vattnet med citronsaften och lägg ned äpplena.
- Häll av vattnet i ett durkslag, skaka om några gånger för att få bort så mycket vatten som möjligt.
- Klä en plåt med bakplåtspapper, och lägg ut äppelbitarna i ett enda lager, gärna med ett litet mellanrum mellan varje bit. Frys i frysen i 4 timmar, eller exempelvis över natten går också bra. Detta gör vi så att de sedan inte fryser fast i fryspåsen, vilket gör äppelbitarna enklare att plocka fram till exempelvis en smoothie eller liknanade.
- Ta ut plåten ur frysen och flytta över äppelbitarna till en eller flera fryspåsar. Märk gärna med innehåll och datum för att ha lite extra koll. Stäng påsen, gärna med en nypa (enklare att stänga och öppna påsen), och ställ in i frysen igen.
- Färdigt! Njut av dina frysta äpplen! Godast första 6 månaderna i frysen, men håller i upp till 1 år!
Det här ska jag testa! Verkar jättebra sätt att frysa in på.
Toppenbra förklarat, då har man koll på hur det kan bli goda äppelpajer i höst och vinter med gårdens äpplen 🍎