I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på friterad banan i stekpanna.
Ett av de bästa bananrecepten är friterade bananer gjorda av söta, övermogna bananer och en enkel smet.
Jag tycker personligen att friterade bananer är väldigt underskattade. De är läckra, hälsosamma och perfekta som efterrätt eller eftermiddagssnack. Exempelvis med vaniljglass!
Det här är ett enkelt recept på friterade bananer i stekpanna som ger extra krispig frityryta, med karamelliserade bananer inuti.
Det här receptet kräver en aning övermogna bananer, som ger det bästa resultatet eftersom de blir karamelliserade under friteringsprocessen.
Servera gärna varma med lönnsirap eller chokladsås och pudra över lite strösocker. De passar utmärkt som efterrätt.
Receptet – Så gör du:
Friterad banan i stekpanna
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 4 st övermogna bananer
- neutral olja, för fritering (exempelvis rapsolja)
Friteringssmeten
- 1 st äggvita
- 1,25 dl vetemjöl
- 0,5 dl majsstärkelse
- ½ tsk bakpulver
- 1,25 dl vatten, iskallt
- 1 msk rapsolja
Instruktioner
- Skär bananerna i 2,5 cm tjocka skivor, ställ åt sidan.
- Blanda alla ingredienserna i steksmeten i en stor skål. Rör om för att blanda väl. Se till att smeten är slät. Försiktigt ner bananerna i smeten.
- Hetta upp en liten panna med cirka 3 cm olja på hög värme. Oljan är klar när den är helt uppvärmd med en virvel av rök som kommer från ytan.
- Ta gärna på ugnsvante och köksförkläde. Släpp mycket försiktigt varje bit banan i den heta oljan, gärna med tång. Se till så det inte plaskar. Fritera bananerna i omgångar. Vänd på bananerna så att båda sidorna blir gyllenbruna och krispiga.
- Använd en hålslev för att ta bort de stekta bananerna ur oljan, låt rinna av på en tallrik klädd med hushållspapper.
- Upprepa tills alla bananer friterats. För att servera, pudra lite strösocker ovanpå bananerna. Du kan också gärna servera med lönnsirap och chokladsås.
- Njut!