I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på fransk maräng! Fransk maräng är den enklaste marängerna att göra, eftersom de inte kräver någon uppvärmning av ingredienserna (även fast jag oftast ugnsbakar dem).
- Denna maräng är baserad på rå äggvita om du väljer att inte baka den i ugnen. Hur liten risken än må vara, så finns det en risk för salmonella när man använder råa ägg. Var medveten om detta om du lagar denna maräng till de allra äldsta och yngsta, eller för någon annan med nedsatt immunförsvar. Ett sätt att gå runt denna risken är att använda pastöriserad äggvita.
Fransk maräng är den minst stabila typen av maräng, vilket betyder att den med fördel ugnsbakas.
Fransk maräng, eller sötat äggviteskum som man också skulle kunna kalla det, används i så många olika bakningsrecept.
Maräng kan användas som topping till en paj eller tårta. Maräng kan också användas på egen hand som en delikat kaka eller en imponerande pavlova.
Det är viktigt med tålamod när man gör fransk maräng. Man kan behöva vispa i flera minuter för att få rätt konsistens.
Receptet - Så gör du:
Fransk maräng
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 1 del äggvita
- 2 delar strösocker, (kör gärna ditt socker i matberedaren för att göra det ännu mer finkornigt för ännu finare maränger)
- 1-2 droppar citronsyra (hjälper till att vispa)
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Värm din ugn till 175 grader celsius.
- Äggvitorna ska vara i rumstemperatur när du vispar dem till maräng.
- Tillsätt äggvitorna till en skål, tillsammans med en nypa salt och ett par droppar citronsaft.
- Vispa upp med en visp till det börjar skumma.
- Tillsätt sakta sockret, lite i taget. Fortsätt vispa på hög hastighet tills din maräng är tjock och glansig och får hårda toppar.
- Baka din maräng i mitten av ugnen på en plåt, på 175 grader celsius, 10-12 minuter.
- Det är allt!