I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på fransk fiskgratäng!
Unna dig själv och ditt sällskap denna läckra, ostiga gratäng på torsk eller sej. Det här gratängreceptet utgör den perfekta, lätta men ändå snygga middagen. Detta recept på fransk fiskgratäng (gratin de poisson) kombinerar torsk eller sej med härlig ost, potatis, och zucchini.
Utforska detta fiskrecept med enkla steg-för-steg-instruktioner. Dessutom lär du dig att bemästra en av de viktigaste topp 5 såserna i det franska köket – béchamelsåsen.
Du kan experimentera genom att lägga till örter för att göra detta recept till ditt eget! För extra smak kan du lägga till vitlökspulver eller lökpulver. Du kan också använda andra typer av vit fisk, men torsk fungerar allra bäst.
Det här är ett väldigt enkelt recept på fransk fiskgratäng. Du behöver bara några få ingredienser för att göra detta recept till en framgång. Först och främst behöver du råa torskfiléer. Men alternativ som sej, kummel, och kolja funkar också.
Det som binder fisken så bra med osten är béchamelsåsen. Vad är en äkta fransk béchamelsås då? En béchamelsås är en krämig vit sås gjord av smör, mjöl och mjölk.
Potatisen får denna gratäng att bli härligt matig. Potatis och gratäng går hand i hand och är en klassisk kombination.
Det som gör detta fiskgratängsrecept så inbjudande är förstås den härliga ostiga toppingen. Ju mer ost desto bättre tycker jag, var inte rädd för att tillsätta lite mer än vad receptet föreslår!
Receptet – Så gör du:
Fransk fiskgratäng
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 600 g vit fisk (ungefär 2 filéer av typ torsk eller sej)
- 500 g potatis
- 1 st zucchini
- 1 st gul lök
- 200 g champinjoner
- olivolja till stekning
- 4 msk mjöl
- 35 g smör
- 5 dl mjölk
- 70 g riven ost
Instruktioner
- Skala och tärna potatisen. Koka den i 10 minuter i kokande vatten.
- Skiva zucchinin och bryn den snabbt i olivolja med hackad lök, champinjoner, salt och peppar.
- Smöra en gratängform, och arrangera potatisen i botten. Skär fisken i stora bitar och lägg den på potatisen. Lägg till sist den brynta zucchiniröran över fisken.
- Förbered béchamelen: smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet på en gång. Blanda med en visp.
- Tillsätt mjölken gradvis under omrörning. Bechamelen ska tjockna. Krydda med salt och peppar.
- Häll béchamelen i gratängformen över ingredienserna. Strö över riven ost.
- Sätt in i ugnen i 40 minuter på 180°C. Och därefter är din franska fiskgratäng klar!
- Bon appétit! Smaklig måltid!