I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på flötgröt!
Här kommer ett härligt klassiskt recept på flötgröt, en klassiker från härliga Härjedalen.
Flötgröt anses utan tvivel vara Härjedalens nationalrätt, och den kan serveras som en enskild rätt eller som ett tillbehör till stekt eller kokt fisk. Förr i tiden var det vanligast att flötgröten serverades som enskild rätt, men det börjar gå mer och mer mot att serveras ihop med fisk. Testa gärna båda!
Detta är en riktig klassiker som många tycker är otroligt god. Jag håller med (men det är ingen smalmat)!
Traditionellt sett serverades flötgröt med strösocker men numera är även kanel en vanlig topping. Servera gärna med en bit tunnbröd och ett glas mjölk.
Receptet – Så gör du:
Flötgröt
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 3 dl vispgrädde (27-34% fetthalt)
- 2,5 msk vetemjöl
Tillbehörsförslag
- kanel
- strösocker
- tunnbröd
- glas mjölk
Instruktioner
- Tillsätt vispgrädden till en kastrull och koka upp. Låt puttra i cirka 5 minuter och tillsätt då vetemjölet. Vispa ut vetemjölet i gröten så det blir klumpfritt.
- Låt puttra tills att gröten släpper från kastrullen, ta genast av från värmen då, cirka 10 minuter. Håll uppsikt!
- Valfritt: Tillsätt någon matsked till med vetemjöl och rör om för en lite kornigare flötgröt.
- Färdigt! Servera toppad med kanel och strösocker tillsammans, gärna med ett glas kall mjölk. Servera som egen rätt i skål, eller tillsammans med fisk och gärna kokt potatis.
Klockrent recept