Flintastek går jättebra att göra i ugn förutom att grilla. I denna artikel går jag igenom hur man gör flinkastek i ugn! Man kan dels ugnssteka, dels ugnsgrilla flintasteken, och jag går igenom båda metoderna!
Flintasteken är en svensk styckesdetalj som ska ha skapats på 60-talet i Västervik. Då kallades den rysstek. Försäljningen ökade stort och steken blev en svensk favorit när man på 80-talet bytte namn på steken till flintastek, inspirerat av Fred Flinta.
Flintasteken kommer ofta färdiggräddad och/eller färdigmarinerad. Annars gillar jag följande kryddmix för flintastek i ugn.
Täck helt enkelt flintasteken med rapsoljan, och klä den sedan i kryddmixen.
Kryddblandning:
- 3msk rapsolja
- 1 tsk malen kummin
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad salvia
- 1 tsk malen svartpeppar
- salt och malen vitpeppar
Ugnssteka eller ugnsgrilla
Du kan både ugnssteka eller ugnsgrilla flintastek. Skillnaden är att man vid stekningen ställer flintasteken på en ugnsplåt, medan man vid grillningen ställer köttbiten direkt på ett galler med en behållare under gallret där vätska kan droppa ned. Välj den metod du vill använda!
Grillningen kommer att ge en yta som påminner mer om när man grillar flinkaste utomhus, medan stekningen kommer ge en lite mjukare färg.
- Du behöver: En kötttermometer. Med fläskkött vill man inte låta någon bit lämnas rå. Därför bör flintasteken nå en temperatur på 68-70 grader Celsius, vilket du kontrollerar med en köttermometer.
Då flintastekar är olika tjocka går det inte att säga exakt när den blir färdig, det varierar hur lång tid det tar att komma upp i 68-70 grader Celsius på köttet. Efter runt 30-45 minuter i ugnen tycker jag att det är värt att börja bevaka köttets färg och temperatur.
Receptet – Så gör du:
Flintastek i ugn
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 600 g flintastek kryddad eller marinerad enligt smak
Instruktioner
Ugnsstekt flintastek
- Sätt ugnen på 175°C, och ta fram en ugnssäker plåt eller form till flintasteken.
- Ställ in i mitten av ugnen och låt stå till den börjar se klar ut.
- Kontrollera temperaturen och när köttemperaturen är 68-70 grader Celsius, då är flintasteken klar!
Ugnsgrilla flintastek
- Ställ ugnen på 260 °C med ett galler i mitten och något i botten av ugnen som kan fånga upp eventuellt dropp som flintasteken kommer avge (exempelvis ugnssäker form, plåt eller stekpanna).
- När temperaturen nåtts, placera flintasteken direkt på gallret.
- Vänd flintan var 15:e minut. Repetera tills flintan har en temperatur på 68-70 grader Celsius.
Oops. Med grill på och 225° är det lagom i mitten av ugnen och vända var 5:e minut. Efter två vändningar och 15 minuter var det definitivt genomstekt! 75° i tjockaste delen.
Just det klipp svålen för att inte få en förvriden stek!
Mycket bra info. Jag glömmer alltid bort temperaturerna dock. Jag brukar lägga ungsfolie på en bakplåt under gallret för att underlätta disken. 260°C är bra för över och undervärme. Jag kör 225° med grillen och fläkt.
Jättegott! Skönt att slippa grilla!