I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på fläskfilé sambal oelek!
Detta recept vid namn fläskfilé sambal oelek är en klassiskt krämig fläskfilégryta med lite heta toner från sambal oelek, som är alldeles lagom starka. Enkel att laga och jättegott tillsammans med ditt valfria tillbehör, exempelvis potatis eller ris.
Sambal oelek är en chilisås som man ofta ser i det asiatiska köket. Den är vanligtvis gjord av en blandning av en mängd olika chilipeppar i kombination med ingredienser som vitlök, ingefära, schalottenlök, salladslök, och limejuice.
Jag tycker sambal oelek passar förträffligt i kombination med grädden och inte minst fläskfilén i detta recept. Den kryddiga hettan som sambalen tillför till fläskfilégrytan är helt klar hanterbar även för mig som vanligtvis har lite svårt för superstark mat. Denna gryta är alldeles förträffligt trevlig, tröstande, och värmande, och god året om!
Jag gillar att äta den tillsammans med kokt potatis eller ris, men den funkar också jättebra tillsammans med klyftpotatis, bulgur eller couscous.
Receptet – Så gör du:
Fläskfilé sambal oelek
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st fläskfilé (ca 500-600 g)
- 0,5 tsk sambal oelek
- 1 st gul lök, finhackad
- 2 msk tomatpuré
- 250 g champinjoner, hackade
- 1 tärning hönsbuljong
- 2 dl crème fraîche
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,25 dl kinesisk soja
- salt och peppar efter smak
Förslag på goda tillbehör
- goda alternativ (valfritt): kokt potatis, klyftpotatis, ris, bulgur, couscous
Instruktioner
- Påbörja tillagningen av ditt valfria tillbehör till fläskfilén: kokt potatis, klyftpotatis, ris, bulgur, couscous är några goda val!
- I en stekpanna som gärna får vara lite djupare, stek lök och champinjonerna på medel-låg värme tills de mjuknar.
- Tillsätt tomatpurén och rör om. Tillsätt även fläskfilén och höj värmen till runt medel. Stek så fläskfilén får stekyta, men se samtidigt till att löken och champinjonerna inte bränns.
- När fläskfilén fått lite färg, tillsätt buljongtärningen, sambal oelek, crème fraîche och grädde. Rör om. Låt det koka upp, och så fort det kokat upp, sänk då värmen och låt puttra 5-10 min.
- Tillsätt sojan och smaka av med salt och peppar.
- Nu är det klart! Njut av maten!