I denna artikel går jag igenom mitt favoritrecept på flankstek sous vide. Sous vide gör flanksteken mör, saftig, och smakrik, och ser till att köttet blir tillagat till perfektion varje gång. Imponera på dina gäster!
Jag har gjort flankstek med en sous vide-tillagningsmetod (vattenbad) många gånger, men den här gången bestämde jag mig för att experimentera med två saker: köttets tjocklek och marinering. Här är vad jag hittade.
Både tunn eller tjock flankstek kommer att fungera utmärkt med sous vide-matlagning. Dela den på mitten och ha i två påsar om flanksteken är för stor för en påse.
Många experter säger att det inte är värt att marinera, eller påstår att det kan förstöra köttet. Jag säger: marinera! Det ger min flankstek utmärkt smak.
Receptet – Så gör du:
Flankstek sous vide
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 600 g flankstek ca 1-2 cm tjock
- salt och peppar
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 dl balsamvinäger (bra kvalitet)
- 1 msk kornig gammaldags senap
- ½ tsk vitlökspulver
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk torkad timjan
Instruktioner
- Värm vatten till din sous vide. Ställ in temperaturen till 55 för medium rare. Vattnet tar cirka 15 minuter att nå rätt temperatur (eller mindre om du börjar med varmt vatten).
- Gör din marinad. Lägg alla marinadens ingredienser i en liten kastrull. Rör om för att kombinera. Häll hälften av marinaden i en förslutningsbar plastpåse (exempelvis ziploc-påse). Lämna den andra halvan i kastrullen för att göra en glaze.
- Marinera flanksteken. Salta och peppra flanksteken efter smak. Gör stick över hela flanksteken med en liten vass kniv så att marinaden kan sippra in i köttet. Lägg flanksteken i påsen med marinad. Förslut påsen och massera köttet inuti påsen för att sprida marinaden över hela köttet. Låt köttet marinera i kylen i 4-6 timmar (eller upp till 24 timmar) om du har tid.
- Vakuumförpacka. Skär flanksteken på mitten om den är för stor för en vakuumförseglingspåse. Alternativt, använd en stor återslutbar plastpåse och använd vattenstängningsmetoden (stänga påsen när den nästan helt är i vattnet) för att sänka ner i sous vide. Ta bort flanksteken från dess marinad och klappa lätt med hushållspapper för att ta bort överflödig marinad. Lägg i en vakuumförseglingspåse. Försegla påsen (påsarna) med vakuumförseglare.
- Sänk ner påsen(ar) i vattenbadet. De kommer att sjunka till botten. Låt vara i badet i 1 1/2 timme om flanksteken är cirka 1-1,2 cm tjock. Om köttet är tjockare, låt stå i 2 till 2 1/2 timme.
- Glaze: Medan köttet är i sous vide-badet, låt den resterande marinaden som du inte hade i påsen koka upp i kastrullen, sänk värmen till medel och koka tills den reduceras och tjocknat något. Den ska fastna på baksidan av en sked.
- Avslutning: Värm en grill till hög värme, eller ta fram en stekpanna 10 minuter innan flanken är klar. Avlägsna köttet från påsen. Torka av med hushållspapper. Spraya med olja, strö lätt över salt och peppar, grilla 1 minut per sida på grillen eller i stekpannan. Om du väljer stekpannan, värm 1-2 tsk olja i stekpanna till medelhög snabbstek i en minut per sida för att bryna utsidan. Skiva köttet tunt, ringla sedan på din glaze.
Bra recept för saus vide med temp och tid. Själv brukar jag inte marinera utan bara använda kryddor och en liten klick smör i vacumpåsen. Använder hellre smör tillsammans med lite rapsolja till stekning än olivolja som jag inte tycker passar bra alls till höga temperaturer som man vill ha, men det är nog en smaksak.