I denna artikel ger jag mitt bästa recept på ett enkelt men lyxigt gott flädervin!
Fläderblommor är en känd och populär blomma i Sverige som blommar under sommaren. De har en speciell smak och doft som många gillar.
Flädervin är en perfekt dryck att servera kall på sommaren. Det kan avnjutas som det är eller tillsammans med mat. Dess lätt syrliga smak och lätta bubblor gör att det passar bra till en mängd olika rätter.
Flädervin kan exempelvis serveras tillsammans med lättare sommarrätter, som en fräsch sallad med fetaost och vattenmelon eller en grillad fisk med citron och örter. Det passar även utmärkt som en aperitif eller en välkomstdrink innan en middag. För att göra drinken ännu mer speciell kan man tillsätta några färska jordgubbar eller myntablad i glaset.
Flädervin kan även serveras som en festlig drink tillsammans med en liten skvätt mousserande vin eller champagne. Det ger drycken lite extra bubblor och lyfter fram dess lätta och fruktiga smak.
Ett av de mest populära recepten med fläderblommor är just flädervin som man enkelt kan göra själv hemma. Man behöver inte någon stor erfarenhet av att göra vin, detta är ett enkelt vin.
Håller 2-3 månader. Använd steriliserade flaskor för bästa hållbarhet. Det är inte svårt att sterilisera flaskorna och att göra det säkerställer att mögel eller annat smuts inte förstör vinet på förhand. Vår guide till hur du steriliserar flaskor hittar du här (hittas i ny flik)!
Här är ett recept som är lätt att följa för ett flädervin som passar perfekt som en kyld dryck en varm sommardag.
Här kommer receptet!
Receptet – Så gör du:
Flädervin
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 20 st till 25 st fläderblomsklasar
- 1 kg strösocker
- 2 st citroner, skivade
- 5 liter vatten
- 1 påse vinjäst
- 1 tsk citronsyra
Instruktioner
- Borsta rent och skaka försiktigt bort eventuella småkryp och annat från fläderblomsklasarna och lägg dem i en stor kastrull.
- Tillsätt socker och citronskivor och häll på 5 liter kokande vatten. Rör om tills sockret har lösts upp.
- Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Tillsätt sedan jästen och rör om ordentligt.
- Täck över med en handduk och låt blandningen stå på ett varmt ställe i ca 2-3 dygn. Rör om varje dag.
- Sila blandningen genom en silduk och häll upp i en ren kastrull.
- Häll upp vinet i stora flaskor eller glasburkar med hjälp av en tratt och eventuellt en gummislang för att underlätta hällningen. Förvara vinet svalt och mörkt tills det är klart att servera.
- Förvara vinet svalt och mörkt och använd det inom 2-3 månader för bästa smak och kvalitet.