I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på finsk morotslåda!
Morotslåda är en traditionell finsk maträtt som är en grundpelare på många finska julbord. Denna puddingrätt intog sin plats på julbordet i Finland under 1930-talet.
Jag älskar denna finska morotslåda, och den finska julen innehåller så många godsaker. Jag delade även nyligen med mig av mitt favoritrecept på finska julstjärnor, som du hittar här.
Denna saftiga morotslåda är ett enkelt sätt att njuta av morötters goda smak och fina vitamininnehåll, och gifter sig väl med andra julbordstillbehör. Passar bra till allt kött som serveras och går snabbt att göra.
Den finska morotslådans enkelhet låter morötterna vara i centrum, och riset smälter in i den ljusa gräddsåsen.
Receptet – Så gör du:
Finsk morotslåda
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 kg morötter
- 5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 ½ dl grötris
- 3 dl vispgrädde
- 2 st ägg
- ½ dl mjölk
- ½ tsk salt
- 0,5 dl sirap
- ¼ tsk muskot
- ¼ tsk mald vitpeppar
- 1-2 msk ströbröd
Instruktioner
- Skala morötter och hacka dem (i centimetertjocka bitar, vi kommer ändå mosa dem i ett senare steg).
- Koka de skalade, hackade morötterna i lättsaltat vatten i cirka 7-8 minuter. Vattnet ska bara precis täcka morötterna.
- Koka riset i det saltade morotsvattnet.
- Mosa morötterna under tiden, så att du får en slät massa. Tillsätt grädde, mjölk, ägg och kryddor i purén. När riset är färdigkokt, kombinera det med övriga ingredienser. Kontrollera mängden salt.
- Klä en ugnsform med cirka 2 liters kapacitet i smör och ströbröd.
- Häll blandningen i ugnsformen. Strö lite extra ströbröd på toppen.
- Grädda i 200 grader Celsius i 45 minuter.