Fem kryddor (five spice) – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på fem kryddor (five spice)!

Ett enkelt autentiskt recept på kinesiska kryddmixen fem kryddor (five spice) som tar 5 minuter att göra! Använd det här receptet som en god krydda i alla wokrecept. Testa även att blanda en tesked med lite olja och vinäger och använd den för att krydda biff eller fläsk på grillen.

Intressant nog är kinesisk five spice baserad på de fem elementen – eld, vatten, trä, jord och metall. I tusentals år har örter och kryddor använts för att återställa balansen i kroppen och det är därför kinesiskt femkryddspulver kom till.

Du behöver inte rosta kryddorna först om du har bråttom, men om du har tid kommer rostningen att förhöja smaken!

Lägg i en lufttät kryddburk när det är klart! Så enkelt är det! Här kommer receptet!

Fem kryddor (five spice)

Receptet - Så gör du:

Fem kryddor (five spice)

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ett enkelt autentiskt recept på kinesiska kryddmixen fem kryddor (five spice) som tar 5 minuter att göra! Använd det här receptet som en god krydda i alla wokrecept. Testa även att blanda en tesked med lite olja och vinäger och använd den för att krydda biff eller fläsk på grillen.
Förberedelser 2 minuter
Tillagning 3 minuter
Totalt 5 minuter
Portioner 4 matskedar

Ingredienser
 

  • 6 st hela stjärnanis
  • 1,5 tsk hela kryddnejlikor (eller 1 1/4 tsk mald)
  • 1 st kanelstång (cirka 7 cm lång) eller 2 msk mald kanel
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 2 tsk Szechuan pepparkorn (eller under 3 tsk vanliga pepparkorn)

Instruktioner

  • Rosta alla torra hela kryddor i en torr stekpanna tills de doftar, 2-3 minuter. Lägg alla ingredienser i en mortel, eller kryddkvarn (eller kaffekvarn) och mal tills den är slät. Dofta in den goda doften!
  • Förvara i en förseglad, lufttät kryddburk, och använd inom 6 månader för bästa möjliga smak!
  • Njut!
Måltid Tilltugg
Kök Kinesiskt, Svenskt
Nyckelord asiatisk krydda, Fem kryddor, Fem kryddor (five spice), five spice

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar