I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på falsk toscakaka!
Falsk toscakaka är en ljuvligt god kladdkaka med ett riktigt härligt täcke knäckig kokostopping ovanpå. Denna falska tosckakaka blir snabbt en favorit, tack vare dess goda smak, men också den perfekta kontrasten mellan den kladdiga kladdkakan och den knäckiga, sega toppingen!
Falsk toscakaka är en kaka som helt enkelt alltid går hem. Den imponerar på de som får smaka, och de flesta som jag har bjudit den på har bett om receptet, vilket är ett bra tecken på hur god den faktiskt är!
Falsk toscakaka är extremt god till fikat och jag älskar kombinationen av denna kladdkaksbotten och den knäckiga, falska toscatoppingen.
Jag gör falsk toscakaka i en vanlig långpanna, men det går bra att exempelvis halvera receptet och göra den i en mindre form. Det är faktiskt ett väldigt flexibelt recept på det sättet!
Jag gillar att göra denna falska toscakaka då den går bra att förvara i kylen i några dagar, men också att frysa in. Om du vill frysa in, kan du bara direkt skära upp resterna av kakan i rutor och frysa in i behållare med bakpapper mellan bitarna så de inte klibbar fast i varandra. Det är också riktigt bra är att skära upp rutorna i långpannan och sedan ställa in långpannan i frysen med bitarna. Därefter kan man stapla bitarna av den falska toscakakan i frysen utan att de klibbar fast lika mycket!
Kort sagt så tycker jag denna falska toscakaka är ljuvligt god och helt klart värd att göra!
Receptet – Så gör du:
Falsk toscakaka
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Kladdkaksbotten
- 4 st ägg
- 6 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 3 dl vetemjöl
- 180 g smält smör eller margarin
- 1 st liten nypa salt
- 2 tsk vaniljsocker
Knäckig topping
- 75 g smör eller margarin
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 200 g riven kokos
Instruktioner
Kladdkaksbotten
- Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
- Smöra och bröda en långpanna, ungefär 30×40 cm stor, olika storlekar funkar. Ställ åt sidan så länge.
- Smält smöret eller margarinet till kladdkaksbotten i en kastrull på spisen eller i en skål i en mikrovågsugn.
- I en bunke, vispa ägg och strösocker pösigt, gärna med elvisp.
- Rör ner resten av ingredienserna till kladdkaksbotten och blanda till en enhetlig smet.
- Häll ner smeten jämnt fördelad i långpannan.
- Förgrädda kladdkaksbotten i ca 15 minuter på 200 grader i mitten av ugnen. Fortsätt under tiden med toppingen.
Knäckig topping
- Smält smöret eller margarinet till den knäckiga toppingen i en halvstor kastrull.
- I kastrullen, blanda smöret (eller margarinet) tillsammans med alla andra ingredienser till den knäckiga toppingen, förutom kokosen. Rör om och blanda.
- Koka upp innehållet i kastrullen och låt sjuda ett par minuter medan du rör om. Ta bort från värmen när konsistensen börjar bli seg.
- Blanda i den rivna kokosen i kastrullen och bred ut toppingen över den förgräddade kladdkakebottnen.
- Grädda nu kakan på nytt i ungefär 5 minuter på 200 grader Celsius, tills att kakan fått fin färg.
- Låt svalna en aning och skär upp i rutor. Njut av din falska toscakaka!