I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på enkla mozzarella sticks!
Hemgjorda mozzarella sticks är lätta att göra! Detta är mozzarellastavar som vänds i mjöl, ägg och en god frityrsmet. Sedan tillagas de i olja tills de är krispiga på utsidan, med smält ost som är ren perfektion på insidan!
Dessa mozzarella sticks är riktigt trevliga snacks till kvällsmyset, gärna tillsammans med ketchup eller annan valfri dippsås. De är också perfekta som en aptitretare, gärna med något gott att dricka!
Fokuset i detta recept är att jag har försökt göra det så snabbt och enkelt som möjligt att göra dessa mozzarella sticks. I tre separata skålar vänder man och doppar mozzarellastavarna. Sedan måste de få stå en stund i frysen för att verkligen hålla ihop. Och sist men inte minst, ner i oljan. Det blir riktigt bra!
En vanlig, varm tomatsås att hälla över (eller doppa) dessa mozzarella sticks är också ljuvligt gott och blir mer som en måltid. Funkar i denna typ av serveringsförslag bra på egen hand, eller gärna med en god köttbit och en krispig grönsallad!
I receptet står det mängder angivna för 4 portioner. Det går dock nästan lika snabbt att göra flera. Gör därför gärna en dubbel sats för att få extra många mozzarella sticks! Chansen är stor att man vill ha flera, de är ju så goda!
Resultatet blir riktigt gott och enkelt. Av den enkla anledningen så tycker jag verkligen att detta recept är värt att testa. Hoppas att ni tycker om det!
Receptet nedan ger 12 st mozzarella sticks, vilket motsvarar ungefär 4 personer. Dubbla exempelvis om ni har mer! Ha så trevligt!
Receptet – Så gör du:
Enkla mozzarella sticks
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 250 g mozzarella, avrunnen vikt (cirka 2 paket)
- 1 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1 nypa nymalen svartpeppar
- 1 st ägg
- 2 msk mjölk
- 1,5 dl ströbröd eller panko
- 1 msk finriven parmesan
- ½ tsk vitlökspulver
- 1 tsk torkad oregano
- rapsolja (eller olivolja)
Instruktioner
- Klä en bakplåt, form eller större tallrik som får plats i frysen med bakplåtspapper och ställ den åt sidan.
- Skär mozzarellan i små avlånga stavar, sikta på att få till cirka 12 stycken. Några fler eller färre är inga problem.
- Plocka fram tre små skålar.
- I första skålen, blanda vetemjöl, salt och peppar.
- I andra skålen: vispa ihop ägg och mjölk.
- I tredje skålen: blanda ströbröd, riven parmesan, torkad oregano och vitlökspulver.
- Arbeta nu med en ostbit i taget. Börja med att vända biten i Skål 1: mjölblandningen. Skaka av överskottet. Doppa sedan i Skål 2: äggblandningen, och sedan i Skål 3: ströbrödsblandningen. Tryck till i sista skålen så att sprödbrödet fastnar.
- Upprepa för varje ostbit och överför varje färdigdoppad ostbit till bakplåtspappret.
- Ställ in i frysen i 1 timme, eller mer.
- Ta ut ur frysen. Sätt nu på ugnsvantar och ett förkläde, för vi ska nu arbeta med het olja.
- Förbered en tallrik genom att lägga lite hushållspapper på.
- Fyll en gryta med cirka 4 centimeter rapsolja eller olivolja och låt värmas upp på spisen.
- Arbeta omgångar om högst 4 oststicks åt gången. Med en hålslev eller sil i metall eller trä, släpp ner dem i den heta oljan och vänd då och då tills de är gyllenbruna och krispiga. Detta tar totalt cirka 2 minuter. Ta ut och repetera för alla oststicks.
- Lägg färdiga mozzarella sticks på en tallrik med hushållspappe. Strö över lite salt om så önskas.
- Färdigt! Servera omedelbart med ketchup eller en god dippsås. Njut av dina enkla mozzarella sticks!