I denna artikel delar jag med mig av ett enkelt recept på äppelstrudel med smördeg!
Desserter har en unik förmåga att föra människor samman och skapa minnen som varar livet ut. En sådan dessert är äppelstrudel, en klassiker som har en plats i hjärtat av många människor över hela världen. Med sina tunna skivor av äpplen insvepta i smörig smördeg och smaksatta med kanel och socker, är äppelstrudel en smakfull och tillfredsställande goding som har en fascinerande historia och charm!
Äppelstrudel har sina rötter i Österrike och är en viktig del av den österrikiska och tyska matkulturen. Att använda färdig smördeg gör receptet på strudel enklare och snabbare. Jag tycker det blir riktigt gott faktiskt och passar på när jag har lust att baka med lite äpplen!
En av de tidigaste nedtecknade recepten på äppelstrudel kan hittas i en österrikisk kokbok från 1696. Dessutom nämns strudel i flera andra historiska texter under 1700-talet, och det blev snabbt en favoritdessert bland adeln och överklassen. Under de kommande århundradena spreds äppelstrudel över hela Europa och blev en del av många olika kulturers mattraditioner.
För att servera, placera en bit varm äppelstrudel på en tallrik. För en extra touch av elegans kan du pudra strudeln lätt med florsocker. Om så önskas kan du servera den med en kula vaniljglass eller en klick vispgrädde bredvid strudeln.
Nu till receptet som hittas här nedanför! Smaklig äppelstrudel!
Receptet – Så gör du:
Enkel äppelstrudel
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 ark färdig smördeg
- 3 st äpplen
- 2 msk smör
- 3 msk strösocker uppdelat
- 3 msk farinsocker
- 3 tsk majsstärkelse (maizena)
- ½ tsk kanel
- ¼ tsk kryddpeppar
- 1 st ägg uppvispat
- 1 msk mjölk
- Vispad grädde valfritt
Instruktioner
- Lägg smördegsarket på köksbänken för att tina (om det är fryst).
- Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem tunt.
- Smält smöret över medel-låg värme i en stekpanna. Tillsätt äpplena till stekpannan tillsammans med 2 msk strösocker och allt farinsocker, majsstärkelse, kanel och kryddpeppar.
- Stek äpplena i smöret i cirka 5 minuter. Ta pannan av spisen och låt äpplena svalna helt. Sätt ugnen på 220 grader Celsius så den hinner bli varm så länge.
- Blanda det uppvispade ägget och mjölken.
- Rulla ut smördegen till en rektangel. Lägg äppelblandningen längs mitten av degen, lämna 2,5 centimeter deg längs med alla sidorna.
- Vik över den övre och nedre delen av degen över äppelblandningen och vik sedan en av sidorna över toppen, täckande hälften av fyllningen. Använd ägg- och mjölkblandningen som ett lim och pensla den öppna kanten av degen innan du viker över den andra sidan av degen, något överlappande den första halvan.
- Vänd på degen så att den vikta delen är nedtill och lägg den på en bakplåt med bakplåtspapper. Gör några snitt på toppen av strudeln med en vass kniv.
- Pensla toppen av degen med ägg- och mjölkblandningen och strö över det återstående strösockret (1 msk strösocker).
- Grädda strudeln i mitten av ugnen i 25 minuter vid 220 grader Celsius, tills degen är gyllene och smulig. Låt strudeln svalna i 20 minuter innan servering.
- Färdigt! Njut av din äppelstrudel. Valfritt: Servera med vispad grädde om så önskas.