Egengjord varmrökt lax – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på egengjord varmrökt lax!

Ett simpelt recept på egengjord varmrökt lax med en enkel kryddning och ren smakrik smak! Så här varmröker man lax på mitt bästa sätt!

Det fungerar att göra egengjord varmrökt lax på både vild och odlad lax. Alla laxfiskar fungerar med detta recept.

Varmrökt lax får en fin gyllene yta och en ren, lätt söt smak. Det är en riktigt uppskattad måltid som alla gillar.

Jag hoppas du gillar receptet och att det blir bra! Laxbitarna du vill varmröka ska vara ungefär 150-250 g i vikt vardera, med skinnet på.

Egengjord varmrökt lax

Receptet - Så gör du:

Egengjord varmrökt lax

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ett simpelt recept på egengjord varmrökt lax med en enkel kryddning och ren smakrik smak! Så här varmröker man lax på mitt bästa sätt!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 3 timmar 45 minuter
Totalt 4 timmar
Portioner 2 kilogram

Ingredienser
 

  • 2 kg till 2,5 kg lax i bitar på 150-250 g vardera
  • lönnsirap eller honung

Lake

  • 1 liter kallt vatten
  • 0,75 dl salt
  • 2,5 dl farinsocker (brunt socker)

Instruktioner

  • Blanda samman ingredienserna till laken i en behållare av plast eller glas, tillsätt din fisk så den täcks av vätskan. Täck över behållaren och ställ in i kylen. Denna process eliminerar en del av vätskan från insidan av fisken samtidigt som den infunderas med salt, vilket hjälper till att bevara laxen. Du kommer att behöva låta din lax stå i minst 4 timmar, även för tunna filéer. Enligt min erfarenhet behöver stor lax 8 timmar. En riktigt tjock bit kungslax kan behöva så mycket som 36 timmar i saltlaken. Gå dock aldrig mer än 48 timmar, annars blir din fisk för salt. Dubbla saltlaken om det inte räcker för att täcka fisken.
  • Ta upp din fisk ur laken, skölj den kort under kallt rinnande vatten och klappa den torr. Lägg bitarna på ett galler med skinnsidan nedåt. Helst skulle du göra detta steg direkt under en takfläkt på hög höjd, eller utomhus på en sval, blåsig plats. Med sval menas 16°C eller kallare. Låt fisken torka i 2 till 4 timmar (eller upp till över natten i kylen). Du vill att fiskens yta ska utveckla en glänsande yta. Detta är ett steg många nybörjarrökare misslyckas med, men att torka din saltade fisk på en sval, blåsig plats är avgörande för att röka den ordentligt. Ytan, som blir ett tunt, lackliknande lager ovanpå fisken, tätar den och ger en klibbig yta för röken att fästa vid. Oroa dig inte, saltet i saltlaken kommer att skydda din fisk från att förstöras. När du har din yta kan du kyla din fisk i några timmar och röka den senare om du vill.
  • Börja med att pensla skinnet på din fisk med lite olja, så att den inte fastnar på rökstället. Även om det här är varmrökning så vill du ändå inte ha höga temperaturer. Börja med en liten eld och höj temperaturen under processens gång. Det är viktigt att höja temperaturen gradvis annars får du det där vita ”blödningen” på laxköttet. Jag kan kontrollera min värme med min rökare, så jag startar processen mellan 60°C och 65°C i upp till en timme, och avslutar sedan vid 80°C under en sista timme eller två. OBS: Vad min rökare är inställd på är inte nödvändigtvis vad den faktiska temperaturen är. Rökning är en konst, inte en vetenskap. För att hålla temperaturen mild, häll alltid vatten i din dropppanna för att hålla temperaturen nere. Om din rökare är väldigt varm, lägg is i brickan.
  • Efter en timme i rökaren, pensla fisken med lönnsirap eller honung; gör detta varje timme. Detta är ett bra sätt att borsta bort alla vita bildningar som kan bildas. I de flesta fall får du lite. Du vill bara inte ha massor av det. Även om du inte kan kontrollera din temperatur så här exakt, förstår du den allmänna uppfattningen. Ditt mål bör vara en inre temperatur på cirka 55°C till 60°C. (För övrigt, ja, jag håller röken på hela tiden. Jag tycker inte att detta är för mycket rök, men om du vill ha en lättare rök, tillaga färdigt laxen utan rök eller i en 95°C ugn.)
  • Du måste vara försiktig med din värme. Förutom att inte torka din lax tillräckligt länge, är det enskilt största problemet med att varmröka lax för hög värme. Om du någonsin har sett lax ”blöda” en vit, krämig substans, är det ett protein som kallas albumin. Om du ser massor av det, är det inte bra; lite är normalt. Detta händer: Om du tillagar en bit lax på för hög värme drar muskelfibrerna i köttet ihop sig så häftigt att de extruderar albumin som omedelbart stelnar på fiskens yta. Det är fult, och det betyder också att din lax blir torrare än den kunde ha varit. Du förhindrar detta med en solid formad glansig yta, och genom att hålla din värme mild.Om du låter värmen springa iväg och får en vit röra på din lax, så är inte allt förlorat. Gör en saftig sallad med laxen exempelvis. Majonnäsen i salladen döljer eventuell torrhet.
  • När din fisk är rökt, låt den vila på gallret i en timme innan du ställer in den i kylen. När den väl är kyld och inslagen i plast håller den i 10 dagar. Om du vakuumförpackar den håller fisken sig i upp till 3 veckor. Eller frys in din fisk i upp till ett år.
  • Njut av din egengjorda varmrökta lax!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Egengjord varmrökt lax, Varmröka lax recept

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar