I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på dubbelinbakad pizza, även kallad Calzone!
Detta enkla calzone pizzarecept gjord med hemgjord pizzadeg kan fyllas med vad du vill, och pizzorna kan bli prevcis så stora eller små som du vill ha dem! Det är ett enkelt sätt att njuta av din pizza på språng, så varför inte ta med den på en picknick?
Dubbelinbakade pizzor, även kallade calzone, är halvmåneformade pizzor vikta på mitten, vanligtvis fyllda med färska ingredienser.
Om du inte vill prova att göra tomatsåsen i det här receptet, använd gärna vilken pizzasås du gillar – antingen köpt i butik eller gjord från grunden!
Det finns inget recept på den bästa calzone pizzafyllningen då vi alla gillar olika saker. Så som med pizzor kan du anpassa calzones efter dina önskemål. Här är några idéer:
- Salami
- Skinka
- Överbliven kyckling
- Paprika
- Ost – mozzarella, parmesan, cheddar, gouda, ricotta (typiskt för traditionell italiensk calzone)
- Oliver
- Grönsaker – lök, tomater, spenat, paprika, med mera
Receptet - Så gör du:
Dubbelinbakad pizza (Calzone)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- vanlig pizzadeg efter ditt favoritrecept eller receptet nedan
- valfri tomatsås eller receptet nedan
- valfri fyllning
Pizzadegen
- 50 g färsk jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 1 tsk salt
- 12 dl vetemjöl
Pizzasåsen
- 4 dl krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 krm salt
- 1 msk olivolja
- 0,5 krm peppar
- ½ tsk oregano
Instruktioner
Pizzadegen
- Har du en färdig pizzadeg, gå vidare till nästa del av receptet.
- Smula din färska jäst i en bunke. Tillsätt sedan vatten, smör, samt salt, rapsolja, och mjöl.
- Knåda tills att du har en smidig deg. Låt jäsa under en kökshandduk i ca 35 min.
Såsen
- Har du en färdig pizzasås, gå vidare till nästa del av receptet.
- Blanda alla såsens ingredienser i en kastrull och låt småputtra i cirka 15 minuter. Mosa tomaterna med mixer, gaffel eller slev, eller valfritt annat sätt.
Dubbelinbakade pizzan
- Dela din pizzadeg i så många bitar du vill. Ju fler bitar, desto mindre dubbelinbakade pizzor.
- Rulla varje bit till en boll och kavla ut varje boll till en tunn skorpa, gärna rund. Strö lite mjöl på degen för lättare rullning, om det behövs (vanligtvis behövs inte mycket).
- Bred lite pizzasås över, se till att lämna kanterna fria från såsen.
- Toppa sedan ena sidan av pizzadegen med ost, salami, lök eller något du gillar. Vik sedan över degen på mitten och tryck ner med fingret runt kanterna för att försegla den. För att dubbelförsluta, ta kanterna vik en skarv uppåt, inåt mot pizzans mitt. Tryck ner med fingrarna på samma sätt ovanpå skarven för att försluta på nytt.
- Lägg försiktigt din dubbelinbakade pizza över på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med olivolja (valfritt) och upprepa hela processen tills du har så många calzonepizzor du vill.
- Grädda på 200° Celsius i 15 minuter eller tills ovansidan och botten blir brun i ugnen.
- Njut!