I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på domoda!
Domoda är en gambiansk jordnötsgryta, som i detta recept görs med en bas av osötat jordnötssmör, färska tomater och tomatpuré. Resultatet blir en ljuvligt krämig gryta som alltid går hem!
Om du älskar rejäla grytor, kommer du att älska detta recept på domoda. Den är enkel att göra, och kommer att hålla dig mätt i timmar, och den är packad med goda smaker och kryddor så att den är både härligt krämig och kryddig. Den är även full av grönsaker!
Domoda är en enkel rätt att göra med en rik och givande smak, och kan göras vegetarisk om man hoppar över köttet. Jordnötssmör, tomat, kryddor och sötpotatis skapar en ljuvligt rejäl gryta med lite hetta, helt utsökt!
Även fast denna domoda är rejäl på egen hand, så rekommenderar jag att servera din domoda med ris, gärna jasminris vilket jag tycker passar gott till.
Förvara resterna i en lufttät behållare i kylen i upp till 5-6 dagar. Jag förvarar helst grytan utan ris – riset tenderar att stelna. Grytan kan också frysas in, du kan frysa den i 3 till 4 månader. Tina bara i kylen innan uppvärmning. Jag föredrar från kylen att värma resterna på spisen i en kastrull, men mikron fungerar också fint.
Kort sagt tycker jag det är en riktigt härlig gryta som helt klart är värd att göra!
Receptet – Så gör du:
Domoda
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 450 g nötkött eller 450 g kycklingbröst, skuret i 1,5 cm stora bitar
- 1 st gul lök, tärnad
- 2 msk olivolja
- 3 st finhackade vitlöksklyftor
- 6 st tärnade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 1,5 dl naturligt, osötat jordnötssmör
- 3 st grönsaksbuljongtärningar
- 7,5 dl vatten
- 10 dl pumpa eller sötpotatis, tärnad
- paprika eller chili efter smak, fint skivad
- salt och peppar efter smak
- 2 tsk mald spiskummin (valfritt)
Instruktioner
- Värm oljan i en stor gryta . Fräs löken tills den är gyllene. Tillsätt nötköttet/kycklingen samt vitlöken, och fortsätt fräsa tills köttet inte längre är rosa.
- Tillsätt tomaterna och fräs i 3 minuter.
- Tillsätt tomatpuré, chili/paprika, jordnötssmör och rör om.
- Tillsätt vattnet och buljongtärningen. Koka upp, och minska sedan värmen. Sätt på lock på grytan och låt sjuda i 15 minuter, med omrörning då och då.
- Tillsätt pumpan/sötpotatisen, täck över med lock igenom och fortsätt att låta puttra i 35-40 minuter eller tills pumpan är mjuk. Rör om då och då.
- Krydda med salt och peppar.
- Servera din domoda varm med ris. Den här grytan smakar också väldigt bra dagen efter, då smakerna tagit till sig!