Dadelsirap – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på dadelsirap.

Detta recept är både för de som är bekanta med dadelsirap och vill göra det hemma, och för dem som aldrig har provat det.

Detta recept illustrerar hur enkelt det är att göra dadelsirap med bara ett par ingredienser och en mycket enkel process.

dadelsirap

Även om denna söta sirap inte nödvändigtvis är låg i kalorier, så är det likväl ett naturligt socker som har den extra fördelen att det ar mindre bearbetat an vitt socker.

Utöver det så kan det argumenteras för att dadelsirap är ett hälsosammare alternativ till strösocker vars näringsvärde är litet.

Dadel är rik pa järn, magnesium, kalium och andra mineraler. Det är naturligt att dadelsirap levererar några av dessa värdefulla näringsämnen, vilket görr det till ett bra socker.

Det finns bevis som stödjer en lång historia som är förknippad med dadelsirap. Även känt som dadelhonung, används det ofta i Mellanöstern sedan århundraden.

dadelsirap

Ett antal företag över hela världen producerar och buteljerar dadelsirap inklusive ett antal indiska och Kalifornien-baserade företag där dadlar är kända for att blomstra.

Dadelsirap

Receptet – Så gör du:

Dadelsirap

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta recept är både för de som är bekanta med dadelsirap och vill göra det hemma, och för dem som aldrig har provat det!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 2 timmar 15 minuter
Totalt 2 timmar 20 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 250 g dadlar
  • 1 dl kokande vatten

Instruktioner

  • Blötlägg dadlarna i det kokande vattnet och låt stå i 2 timmar efter lite omrörning.
  • Mosa dadlarna. Sila över en sil med en nötpåse eller en tunn duk (som låter saften passera men inte fruktköttet). Pressa dadelköttet väl för att extrahera saften.
  • Lägg tillbaka fruktköttet i skålen och tillsätt mer kokande vatten. Mosa och sila igen.
  • Tillsätt det silade vattnet till en kastrull, helst med tjock botten.
  • Koka upp och sänk värmen. Låt puttra till vätskan tjocknar och får tjock konsistens (konsistensen kommer att bli ännu tjockare när den får kallna senare).
  • När den är klar är den glansig och tjock. Låt kyla och häll i en lufttät burk.
  • Förvara i kylen och använd till pannkakor, på bröd, till kakor, glassar, smoothies med mera!
Måltid Efterrätt
Kök Medelhavskost
Nyckelord Dadelsirap

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar