I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på chokladtårta med frosting!
Denna ljuvliga chokladtårta med frosting kan se svår ut att göra vid en första anblick, men helt ärligt så är det nog en av de lättaste tårtorna man kan göra. Den är rik på chokladsmak och imponerar på alla!
Detta är en tårta som alla som får smaka också ber om receptet. Det är lite en indikator på hur god den faktiskt är! Det är kul att få höra att ens tårta är uppskattad och jag tycker också den är riktigt härlig.
En mixer gör receptet enklare, men denna tårtsmeten kan verkligen göras i en skål utan att använda en mixer. Du kan också göra denna chokladkaka och frosting med bara en vanlig visp. Den blir lika perfekt för det!
Denna chokladtårta är full av chokladsmak, och riktigt saftig dessutom. Så om du är en chokladkakeperson med ett hjärta för choklad, då är denna tårta tveklöst för dig.
Jag tycker denna tårta är riktigt god till kaffe och fika, och kort sagt helt klart värd att göra!
Receptet - Så gör du:
Chokladtårta med frosting
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Chokladfrostingen
- 5,5 dl florsocker
- 1 dl kakao
- 275 g smör, rumstempererat
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 dl mjölk (helst 2% fetthalt)
Chokladtårtan
- 5 dl vetemjöl
- 5 dl socker
- 2 dl kakaopulver
- 3 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2,5 dl mjölk
- 1,25 dl rapsolja, eller smält kokosolja
- 2 st ägg
- 2 tsk vaniljextrakt
- 2,5 dl kokande vatten
Instruktioner
Chokladfrosting
- Tillsätt kakao i en stor skål eller bunke. Vispa lätt igenom för att få bort eventuella klumpar.
- Rör ner det rumstempererade smöret med kakaon tills det är väl blandat.
- Tillsätt allt socker och mjölk till kakaoblandningen lite i taget, genom att tillsätta 2 dl socker följt av ungefär en matsked mjölk. Varje gång du lagt till socker och mjölk, sätt mixern på hög hastighet i ungefär en minut. Upprepa tills allt socker och all mjölk har tillsatts.
- Tillsätt vaniljextrakt och blanda väl.
- Om frostingen nu verkar torr, tillsätt mer mjölk, en matsked i taget tills den når rätt konsistens. Om den verkar blöt och inte håller sin form, tillsätt mer florsocker, en matsked i taget tills den når rätt konsistens.
- Ställ in i kylen tills vidare!
Chokladtårtan
- Smörj två lika stora tårtformar, ca 23 cm i diameter, och ställ åt sidan.
- Förvärm ugnen till 180 grader Celsius.
- Tillsätt mjöl, socker, kakao, bakpulver, bakpulver, och salt till en stor skål eller bunke lämplig för en stavmixer. Vispa lätt för att kombinera ingredienserna, eller rör om med en spatel tills mjölblandningen blandats väl.
- Tillsätt mjölk, vegetabilisk olja (rapsolja/kokosolja), ägg och vanilj till mjölblandningen och blanda ihop på medelhastighet tills det är välblandat.
- Sänk hastigheten och tillsätt försiktigt kokande vatten till tårtsmeten är väl blandad.
- Fördela smeten jämnt mellan dina två smorda tårtformar. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter på 180 grader Celsius. Ta ut ur ugnen och låt svalna i cirka 10 minuter, ta bort från kakformarna och låt svalna helt.
- På ena tårtbotten, bre ett tunnare lager av din frosting på. Placera sedan din andra tårtbotten ovanpå, och spackla in hela tårtan med chokladfrostingen.
- Njut av din chokladtårta med frosting!