I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på bullar med mandelmassa!
Här är ett lyxigt recept på bullar med mandelmassa som verkligen är ljuvligt. Mandelmassan tar bullarna till en ny nivå, och i kombination med den smöriga degen och pärlsockret på toppen så blir dessa bullar alltid vinnare!
Här är en riktig favorit till fikat. Mandelmassan tycker jag ger riktigt saftiga bullar jämfört med exempelvis kanel. Det är en riktigt god, söt fyllning som verkligen går hem hos i princip alla.
I övrigt är dessa bullar med mandelmassa riktiga klassiker och de flesta känner igen både utseendet och degen. Jag blev nyligen riktigt sugen på bullar med mandelmassa efter att ha sett det på ett café.
Jag tycker verkligen man kan baka dessa bullar och imponera på alla som får smaka. Det blir riktigt bra med detta recept och jag kommer att göra dessa flera gånger i år!
Jag bjöd på dessa bullar när en vän var på besök och fyllningen på mandelmassa både chockade och gladde min vän, och vi båda tyckte att det var en underskattad fyllning i bullar!
Det är så praktiskt att göra en stor sats av dessa bullar då de fryses in så väldigt lätt, exempelvis i påsar. Dessutom är en mandelmassarulle ofta på 200 gram, vilket jag tycker är perfekt till cirka 48 st bullar. Du kan givetvis halvera receptet om du vill göra lite färre bullar, men det är gott att alltid ha dem i frysen till när man ska fika eller liknande!
Receptet – Så gör du:
Bullar med mandelmassa
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 225 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 paket (50 g) färsk jäst
- 1 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 14 dl vetemjöl
Fyllning
- 1 dl strösocker
- 200 g mandelmassa
- 200 g smör, rumstempererat
- 3 tsk vaniljsocker
Topping
- ägg och pärlsocker
Instruktioner
- Smält smöret i mikrovågsugn eller på spis i en kastrull.
- Tillsätt genast mjölken till smöret samt jästen och lös upp jästen genom att röra om.
- Ha ner smörblandningen i en större bunke. Rör nu ner strösocker, ett ägg, samt saltet. Tillsätt gradvis vetemjölet under bearbetning så du får en enhetlig deg som släpper från bunkens kanter.
- Jäs degen under kökshandduk i cirka 30 minuter. Under tiden, vispa ihop fyllningen, gärna med elvisp.
- Efter jäsningen, ha ut degen på en mjölad, plan yta. Knåda lite lätt och dela sedan degen i två lika stora delar.
- Ta varje halva av degen och kavla ut en stor kvadrat. Bred ut fyllningen på varje kvadrat.
- Rulla ihop varje degkvadrat längs med långsidan. Skär sedan i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg dessa bullar i bullpapper och ställ på en plåt. Låt jäsa på nytt under kökshandduk i 30 minuter till. Förbered under tiden penslingen. Sista 15 minuterna av jäsningen, förvärm ugnen till 225°C.
- Efter jäsningen, pensla bullarna med ett uppvispat ägg, och strö till sist på pärlsockret.
- Grädda mitt i ugnen på 225°C i cirka 11 minuter. Du kan ta ut dem när du ser att de har fått fin gyllene färg.
- Njut av dina bullar med mandelmassa!
Hur stora formar har ni? Mina är 5 cm i botten. För små?
Om du föredrar mindre och mer delikata bullar kan du använda formar med en mindre diameter, som 5-6 cm.
Generellt sett kan bullformar med en diameter på 7-8 cm i botten vara en bra storlek för att göra medelstora bullar. Detta ger tillräckligt med utrymme för att forma bullarna och fylla dem med mandelmassan.
Har bakat dessa bullar, många gånger, blir aldrig gamla.Irene!
Bakade dem idag långfredag 7/4-23, blev jättegoda 😋