Brödkakor – Recept

4.8/5 baserat på 12 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på brödkakor!

Dessa härliga brödkakor med en del rågsikt och en del vetemjöl är himmelskt goda bröd, som är goda till soppan såväl som till frukost.

Att baka dessa brödkakor ger en riktigt god doft till hela hemmet. När de är färdiggräddade så älskar jag att testa den första tillsammans med lite smör, det är i princip obligatoriskt!

Många gör brödkakor speciellt till höst och vinter, och kanske framförallt till julen, men jag vill påstå att de är goda året om!

Går jättebra att göra några flera för att sedan frysa in. Detta är superpraktiskt då man kan ta fram några brödkakor till när man ska ha dem.

För många är också detta bröd en favorit till grytor och soppor, som tillbehör. Jag gillar också att äta dem som vanliga frallor, med vanliga brödpålägg. Det blir jättegott och rågsikten ger lite rustik känsla.

Brödkakor

Receptet – Så gör du:

Brödkakor

4.8/5 baserat på 12 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Dessa härliga brödkakor med en del rågsikt och en del vetemjöl är himmelskt goda bröd, som är goda till soppan såväl som till frukost.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 15 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 4 brödkakor

Ingredienser
 

  • 1 paket (50 g) färsk jäst
  • 50 g rumstempererat smör
  • 7 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 msk brödkrydda (blandning av fänkål, anis, kummin)
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Smula ner din färska jäst i en stor bunke.
  • Värm mjölken till att den blivit lätt ljummen, och häll sedan en liten skvätt över jästen i bunken. Lös upp jästen i mjölkskvätten, och tillsätt sedan resten av mjölken till bunken.
  • Tillsätt nu även salt, brödkrydda, rumstempererat smör, och sirapen och rör om.
  • Börja gradvis röra ner mjölet och rågsikten omvartannat. Knåda degen och arbeta till en fast och smidig deg, använd gärna en köksmaskin om du har tillgång till en. Tillsätt mer mjöl om degen fortfarande är lös.
  • Låt jäsa under kökshandduk i 45 minuter.
  • Gör 4 stycken bollar av degen och kavla ut varje bit till en rund skiva. Gör ett hål i mitten och nagga brödkakan med en gaffel.
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper och lägg brödkakorna på. Låt brödkakorna jäsa på nytt under kökshandduk i 30 minuter. Sista 10 minuterna av jäsningen kan man börja förvärma ugnen till 225 grader Celsius.
  • Grädda brödkakorna i ugnen i cirka 10-11 minuter, tills de fått en fin gyllene färg.
  • Låt svalna en aning. Njut gärna av ett första smakprov tillsammans med en klick smör!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Brödkakor

1 kommentar

  1. 5 stars
    Hej

    Jag bakade brödkakor idag blev lite oroligt då degen kändes
    Så hård jag trodde jag tagit för mycket mjöl
    Men jag bakade klart brödet
    Och jag blev glatt överraskad
    Det är jättegott jag kommer att baka det igen

    Vi bakade tekakorna för ett tag sedan och det var det godaste tekakor vi ätit
    Jag har tittat på dina recept och det är många bra som jag tänker prova

    Tack för att du delar av sej

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar