I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på bröd med grahamsmjöl!
Detta bröd med grahamsmjöl är naturligt gott med en rustik konsistens och en lätt nötaktig smak. Perfekt som rostat bröd, smörgåsar till frukost och mellanmål, och mycket mer!
Detta är ett otroligt enkelt bröd grahamsmjöl och några få andra ingredienser. Brödets smak kommer verkligen från grahamsmjöl i kombination med vanlig honung.
Bröd med grahamsmjöl har verkligen en nötaktig och söt smak som påminner om smaken hos grahamskex som så många tycker om! Rustika och fullkornsaktiga toner genomsyrar detta bröd, där grahamsmjölet är den huvudsakliga ingrediensen.
Grahamsmjöl är fullkornsmjöl som är grövre malt än de flesta typiska fullkornsmjöl och som inte siktas. Hälsokostbutiker har i allmänhet det i sortimentet, såväl som de flesta större livsmedelsbutikerna.
Vid sidan av grahamsmjöl används också vanligt vetemjöl eller brödmjöl. Du får ett riktigt fint resultat med båda, men brödmjöl gör limpan aningen luftigare. Jag rekommenderar därför brödmjöl, använd annars vetemjöl!
Receptet – Så gör du:
Bröd med grahamsmjöl
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 2 msk torrjäst
- 5 dl grahamsmjöl
- 7,25 dl brödmjöl eller vetemjöl
- 5 dl varmt vatten
- 0,8 dl honung
- 1 tsk salt
Instruktioner
- I en stor skål, kombinera varmt vatten, honung och jäst. Rör om lätt. Låt stå tills jästen skummar, cirka 10 minuter.
- Tillsätt grahamsmjölet och salt, blanda väl. Tillsätt 5 dl brödmjöl/vetemjöl och blanda väl tills en deg börjar bildas. Tillsätt eventuellt lite mer brödmjöl/vetemjöl.
- Vänd ut degen på en plan, mjölad arbetsyta och knåda tills degen är fast men elastisk.
- Smörj en skål lätt med olja, och placera degen i skålen. Täck skålen med en köksduk och låt jäsa tills att degen blivit dubbelt så stor, ca 45-60 minuter.
- Ha ut degen på ett bord (lätt mjölat) och dela på mitten. Knåda degen lätt och forma bröd. Ha gärna på lite sesamfrön på nedersidan av bröden, men det är inte ett krav.
- Lägg bröden i 2 smorda 20×10 cm stora brödformar.
- Täck med en kökshandduk på nytt, och låt jäsa till fördubbling, 30-45 minuter. Värm under sista 10 minuterna ugnen till 200 grader Celsius.
- När bröden har jäst, grädda dem i den förvärmda ugnen i 30 till 40 minuter. Brödet blir gyllenbrunt när det börjar bli färdigt.
- Ta genast ut ur formarna för att låta svalna på galler.
- Njut av ditt bröd med grahamsmjöl!