Bröd med grahamsmjöl – Recept

5/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på bröd med grahamsmjöl!

Detta bröd med grahamsmjöl är naturligt gott med en rustik konsistens och en lätt nötaktig smak. Perfekt som rostat bröd, smörgåsar till frukost och mellanmål, och mycket mer!

Bröd med grahamsmjöl

Detta är ett otroligt enkelt bröd grahamsmjöl och några få andra ingredienser. Brödets smak kommer verkligen från grahamsmjöl i kombination med vanlig honung.

Bröd med grahamsmjöl har verkligen en nötaktig och söt smak som påminner om smaken hos grahamskex som så många tycker om! Rustika och fullkornsaktiga toner genomsyrar detta bröd, där grahamsmjölet är den huvudsakliga ingrediensen.

Grahamsmjöl är fullkornsmjöl som är grövre malt än de flesta typiska fullkornsmjöl och som inte siktas. Hälsokostbutiker har i allmänhet det i sortimentet, såväl som de flesta större livsmedelsbutikerna.

Bröd med grahamsmjöl

Vid sidan av grahamsmjöl används också vanligt vetemjöl eller brödmjöl. Du får ett riktigt fint resultat med båda, men brödmjöl gör limpan aningen luftigare. Jag rekommenderar därför brödmjöl, använd annars vetemjöl!

Bröd med grahamsmjöl

Receptet – Så gör du:

Bröd med grahamsmjöl

5/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta bröd med grahamsmjöl är naturligt gott med en rustik konsistens och en lätt nötaktig smak. Perfekt som rostat bröd, smörgåsar till frukost och mellanmål, och mycket mer!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 20 minuter
Portioner 2 små bröd

Ingredienser
 

  • 2 msk torrjäst
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 7,25 dl brödmjöl eller vetemjöl
  • 5 dl varmt vatten
  • 0,8 dl honung
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • I en stor skål, kombinera varmt vatten, honung och jäst. Rör om lätt. Låt stå tills jästen skummar, cirka 10 minuter.
  • Tillsätt grahamsmjölet och salt, blanda väl. Tillsätt 5 dl brödmjöl/vetemjöl och blanda väl tills en deg börjar bildas. Tillsätt eventuellt lite mer brödmjöl/vetemjöl.
  • Vänd ut degen på en plan, mjölad arbetsyta och knåda tills degen är fast men elastisk.
  • Smörj en skål lätt med olja, och placera degen i skålen. Täck skålen med en köksduk och låt jäsa tills att degen blivit dubbelt så stor, ca 45-60 minuter.
  • Ha ut degen på ett bord (lätt mjölat) och dela på mitten. Knåda degen lätt och forma bröd. Ha gärna på lite sesamfrön på nedersidan av bröden, men det är inte ett krav.
  • Lägg bröden i 2 smorda 20×10 cm stora brödformar.
  • Täck med en kökshandduk på nytt, och låt jäsa till fördubbling, 30-45 minuter. Värm under sista 10 minuterna ugnen till 200 grader Celsius.
  • När bröden har jäst, grädda dem i den förvärmda ugnen i 30 till 40 minuter. Brödet blir gyllenbrunt när det börjar bli färdigt.
  • Ta genast ut ur formarna för att låta svalna på galler.
  • Njut av ditt bröd med grahamsmjöl!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Bröd med grahamsmjöl

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar