I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på bröd i gjutjärnsgryta!
Ta dig tiden att baka detta ljuvliga bröd i gjutjärnsgryta! Ett perfekt och roligt bröd att baka för alla, inklusive nybörjare. Att göra detta bröd är fantastiskt enkelt och gott, och sprider en härlig doft av nybakat bröd till hela hemmet.
Jag har bakat det här brödet i många, många år. Det som får mig att göra det om och om igen är att det är så himla enkelt. Det är väldigt enkelt att göra, och kräver väldigt lite arbete, samtidigt som man får riktigt bra resultat!
Gjutjärnsgrytan fördelar värmen jämnt och fint, och brödet är säkrat i mitten. Det gör att brödet bakas jämnt och vackert. Jag själv och alla som fått smaka på brödet fullkomligt älskar detta bröd i gjutjärnsgryta.
Medan det bakas gör värmen som fångas inuti brödet också att det producerar ånga, så brödet blir fantastiskt fint i konsistensen.
Du kan om du vill stoppa ned brödet i gjutjärnsgryta på ett bakplåtspapper, för sedan enklare kunna ta ut det ur grytan. Det påverkar inte de fina resultaten med detta recept.
Ett alternativ till bakplåtspapper är att smörja in gjutjärnsgrytan i en god olivolja och ett stänk mjöl för att förhindra att brödet fastnar.
Detta brödrecept görs med fördel i en gjutjärnsgryta med en volym som är 4,5-5 liter eller aningen större.
Receptet – Så gör du:
Bröd i gjutjärnsgryta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1,25 dl varm mjölk (du kan använda vatten om du inte har mjölk)
- ¼ tsk strösocker
- 2 tsk torrjäst för matbröd
- 9,5 dl vetemjöl (500 g)
- 2 tsk salt
- 2,5 dl ljummet vatten, tillsätt en skvätt extra om det behövs
- 1 st ägg, vispat
- 1 msk olivolja + eventuellt lite mer för att smörja gjutjärnsgrytan
Instruktioner
- Rör ner jästen i varm mjölk och socker, och låt jästen stå i ca 5 minuter. När det börjar bubbla och skumma betyder det att jästen är aktiv och redo att användas.
- Blanda vetemjöl och salt i en stor skål, skapa sedan en liten brunn i mitten och häll i mjölk- och jästblandningen.
- Vispa ett ägg tillsammans med varmt vatten för att värma upp det, och tillsätt sedan till mjölet.
- Använd din träslev eller spatel och börja kombinera allt. När du har kombinerat med dina händer, börja knåda degen. När den börjar dra bort från skålens sidor är den redo att vila. Jag knådar i ca 5 minuter. Om degen är för kladdig, tillsätt mer mjöl, ett par matskedar åt gången, och vice versa, tillsätt en skvätt mer vatten om den är för torr.
- När degen har bra form, ringla lite olivolja över den.
- Täck skålen med en stor kökshandduk och låt degen jäsa tills den blir dubbelt så stor. Det tar 1-2 timmar, ibland mindre om huset är varmt.
- Avtäck degen och ge den några stick med fingret. Om degen har jäst ordentligt bör den sänka sig under fingrarnas tryck och sakta sjunka tillbaka.
- Vik degen med handen, för en lätt tryckknådning. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Täck över med kökshandduk på nytt och låt jäsa ytterligare en timme. Du kan lämna brödet i upp till 3 timmar om du vill.
- När degen har fördubblats igen, knåda den igen för att forma den.
- Värm ugnen till 230 grader Celsius, smörj eventuellt din gjutjärnsgryta och ställ in den i ugnen.
- Ta ut gjutjärnsgrytan ur ugnen och ställ på ett grytunderlägg (använd grythandskar). Placera den formade degen i en lätt smord eller bakplåtspappersklädd gjutjärnsgryta. Strö toppen med lite mjöl och skär gärna några linjer ovanpå. När brödet bakas kommer det att expandera och de skårade linjerna blir mer synliga.
- Grädda i ca 45 till 50 minuter, till en början med locket på. Ta av locket från gjutjärnspannan helt under de sista 8-10 minuterna innan brödet är klart. På så sätt kommer det att få en djupare färg och bli krispigare.
- Ta ut brödet från gjutjärnspannan, linda in det i en kökshandduk och låt det svalna i minst 30 minuter innan det skivas upp. Det bästa är att vänta lite!
- Njut av ditt bröd i gjutjärnsgryta!