I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på blomkålsgratäng med skinka!
Detta är en värmande, mättande och riktigt trevlig blomkålsgratäng med skinka. Den smakar smakar otroligt gott och går riktigt snabbt och enkelt att laga!
En härligt krämig och tröstande blomkålsgratäng som är perfekt både till vardags och till lugna helgdagar! Eftersom både skinka och potatis också ingår i receptet, så blir den dessutom härligt mättande!
Jag gillar att servera den tillsammans med en krispig grönsallad eller lite klyftade tomater. Ett annat gott tillbehör till denna blomkålsgratäng är ruccola, som ger lite frasiga salladsblad som är lätt beska och ger en perfekt smakbalans!
Det fina med denna rätt är att det mesta av arbetet görs av ugnen. Under tiden kan man själv kan luta sig tillbaka, eller ta lite tid åt att förbereda en sallad!
Allt med detta recept på blomkålsgratäng med skinka är superenkelt och går snabbt att göra, och jag hoppas att du gillar det! En klassiker som alltid går hem. Testa gärna receptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Blomkålsgratäng med skinka
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st blomkålshuvud
- 4 st potatisar
- 300 g rökt skinka
- 2 dl grädde
- 1 dl creme fraiche
- 3 st ägg
- 2 dl riven ost
- salt efter smak
- peppar efter smak
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk torkad timjan
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Dela blomkålen i mindre bitar. Skiva potatisen tunt och placera i en ugnsform blandat med blomkålen. Strimla eller tärna skinkan och placera ovanpå blomkålen och potatisen i ugnsformen.
- I en skål, blanda grädde, creme fraiche, ägg, och kryddor. Häll över innehållet i ugnsformen.
- Toppa gratängen med ost och tillaga i mitten av ugnen i 30 minuter, tills den fått lite färg på toppen.
- Färdigt! Servera och njut, gärna med en härlig grönsallad till!
GOTT!!!