Idag vill jag dela med mig av mitt favoritrecept på blodpalt!
Blodpalt är ett fantastiskt gott och klassiskt recept, och detta recept tycker jag blir riktigt bra. Servera gärna med de klassiska tillbehören fläsk eller bacon, smör och lingonsylt.
Att göra blodpalt är riktigt gott och det är helt klart värt att testa om man inte gjort det tidigare! Många blir förvånade över hur gott det faktiskt är!
Blodpalt innehåller massor av näringsrikt järn och kan utan problem frysas in, och sedan enkelt värmas genom att kokas lätt, eller skivas upp och stekas i smör på låg värme.
Jag tycker om att göra lite mer till en annan dag när jag ändå är i farten med att göra blodpalt! Det går ju så bra att frysa in blodpalt.
Blodpalt är faktiskt superenkelt att göra och resultatet med detta recept har alltid blivit bra. Helt klart värt att ge ett försök tycker jag. Ni hittar alla anvisningar här nedanför. Smaklig spis!
Mängderna i receptet nedan ger cirka 16 stycken blodpalt, vilket motsvarar ungefär 8 portioner.
Receptet – Så gör du:
Blodpalt
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 5 dl nötblod eller renblod
- 3 dl vatten
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk vitpeppar
- 7 dl vetemjöl
- 7 dl kornmjöl eller rågmjöl
- 5 st medelstora potatisar, kokta
- 550 g rimmat sidfläsk, tärnat
Instruktioner
- Sätt skalad potatis på kokning, om den inte redan är kokt. Tärna det rimmade sidfläsket om det inte redan är tärnat.
- Ta fram en stor bunke och blanda blod och vatten. Pressa i den kokta potatisen och krydda med salt och peppar. Tillsätt mjölet lite åt gången och blanda in.
- Sätt saltat vatten på kokning i en kastrull på spisen.
- Testa att göra en platt provpalt genom att låta den koka i vattnet tills den flyter upp, vilket tar ungefär 10 minuter. Smaka av och justera den resterande smetens kryddning om det behövs. Är provpalten för lös och flyter ut, tillsätt ungefär 0,5 dl vetemjöl till till smeten.
- Tillsätt lite extra kornmjöl utöver den mängd som anges i receptet i en sopptallrik. Ta en mängd smet som bildar ungefär en tennisboll i storlek och lägg den i mjölet på tallriken. Ta upp i handen och fyll med ungefär 1 msk tärnat sidfläsk. Rulla sedan ihop och lägg varsamt ned i det sjudande vattnet i kastrullen med en träslev. Skaka ofta om kastrullen eller rör om i kastrullen så inget fastnar i botten.
- Låt blodpaltarna koka i ungefär 50-60 minuter. Fortsätt skaka eller röra om ofta. De ska flyta upp när de börjar bli klara. Vid osäkerhet, kan man öppna en och kontrollera.
- Färdigt! Ta ut ur vattnet med en hålslev.
- Servera gärna med de klassiska tillbehören fläsk eller bacon, smör och lingonsylt.
- Går utmärkt att frysa in och sedan värma upp genom att snabbt koka upp i kastrull. Eller skivas upp och stekas i smör i en panna.
Älskar blodpalt på ren , steht fläsk ooch smälltsmör. Det är mitt bästa matminne från när jag var barn . Antingen när man fick det hods mostrarna i Gällivare eller när mammå gjorde det hemma ì Göteborg . Då kunde man köpa torķat torkat renblöd i charkituriaffärerna. Det var magiskt gott
Blev mycket bra. 👌