Blåbärsvin är enligt mig ett av de mest intressanta fruktvinerna. Detta grundreceptet på blåbärsvin ger ett fruktigt, lättdrucket, fint balanserat vin. Lätt sött, och passar till fruktpajer, chokladkaka, glass och mjuka, krämiga ostar.
Det finns ett gammalt talesätt som säger att den bästa tiden att plantera en blåbärsbuske är för 5 år sedan. Det tar ett tag att komma igång med blåbärsbuskar, men när de väl börjar ta till sig kan skördarna bli enorma.
När frysen är full och du har gjort dig mätt på blåbärssylt och muffins, finns det ofta fortfarande tillräckligt för att göra hemmagjort blåbärsvin.
Medan receptet går ut på att du enkelt placerar blåbären och sockret i det primära jäskärlet, och sedan toppar med kokande vatten, tycker jag att det hjälper att använda en träsked eller potatisstöt för att blanda ner blåbären i sockret.
Jag ger dem sedan ca 6-12 timmar att dra sig i sockret, vilket hjälper till att extrahera deras blåbärsjuice. I slutet av denna tid bör du ha en bra mängd vätska redan innan du lägger till eventuellt kokande vatten ovanpå.
Det är såklart helt valfritt, och som receptet är skrivet går blåbären, sockret och det kokande vattnet direkt in i jäsningsbehållaren utan fördröjning.
Ett annat alternativ för att få ut mer smak ur blåbären är att först frysa dem. Att frysa in bären en eller två dagar innan du gör blåbärsvin hjälper till att bryta upp cellerna och få dem att släppa saften.
Ekflis är valfritt, men de ger en underbar smak till detta blåbärsvin. Efter sekundärjäsningen, kan du antingen stabilisera vinet innan du sedan häller upp på flaska…eller låta det jäsa i ytterligare 6 till 8 månader för att få ett vin utan stabiliseringsmedel.
Receptet – Så gör du:
Blåbärsvin (Recept)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 1,5 kg blåbär
- 1 kg socker
- ¼ tsk jästnäringsämne
- 1 tsk syrablandning
- ½ tsk pektiskt enzym
- ¼ tsk druvtannin
- ¼ paket vinjäst, gärna Cotes des Blancs
- 1 liter vatten (plus mer för att fylla på)
- 2 msk ekflis, valfritt
- 1 Campden tablett, valfritt
Instruktioner
- Rengör all utrustning (plastjäser, rör, korkar, carboy, ventiler)
- Tillsätt bären och sockret i en primär jäsningsbehållare. Koka upp en liter vatten och häll det över frukten/sockret. Rör om för att allt ska lösas upp.
- Låt svalna till ca 21°C.
- När det har svalnat, tillsätt resterande ingredienser (förutom ekflis och Campden-tablett) och tillsätt tillräckligt med vatten för att fylla jäsningskärlet på 3,75 L.
- Rör om dagligen i 5 till 7 dagar. När jäsningen lugnat ner sig lite, koppla till en carboy av sanerat glas, tillsätt ekflis om du använder det och försegla med en gummipropp och vattenlås.
- Låt den sekundära jäsningen pågå i 4 till 6 veckor.
- Vid det här laget kan du antingen låta vinet igen för att jäsa i ytterligare 6 till 8 månader, Tillsätt alternativt 1 krossad Campden-tablett och lägg i ett ren jäsbehållare i några veckor tills vinet klarnar.
- Håll upp vinet på flaska och låt det åldras i 6 månader innan du dricker det.