I denna artikel delar jag med mig av ett ljuvligt recept på blåbärspaj med smördeg!
Dessa blåbärspajer med smördeg är förföriskt goda! Med sin spröda smördeg och fylliga blåbärsfyllning är dessa pajer en fröjd för både ögonen och smaklökarna.
Syrligheten från de saftiga blåbären, kombinerat med den krispiga och smöriga smördegen, ger en smakupplevelse som är svår att motstå. Dessa smördegs-blåbärspajer är också enkla att göra, vilket gör dem till det perfekta valet när du vill imponera på dina gäster eller bara njuta av något gott själv.
Inte nog med att dessa blåbärspajer är otroligt goda, de är också enkla att göra, tack vare smördegen. Med några få ingredienser och några enkla steg kan du snabbt och smidigt skapa dessa läckra bakverk.
Om man vill kan man servera pajerna med en klick vaniljsås eller glass för en extra touch av lyx och godhet!
Om du planerar att äta pajerna inom en dag eller två kan du förvara dem i en lufttät behållare vid rumstemperatur. Placera dem annars i en lufttät behållare i kylskåpet, där de håller sig fina i upp till 3-4 dagar. Innan servering kan du värma upp dem lite i ugnen för att få tillbaka krispigheten i smördegen. Går också bra att frysa i 2-3 månader!
Här nedanför kommer receptet! Jag hoppas att ni ska gilla det lika mycket som vi här hemma gör! Ha det gott!
Receptet – Så gör du:
Blåbärspaj med smördeg
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Fyllningen
- 4 dl blåbär färska eller frysta
- 1 dl strösocker
- 1 msk majsstärkelse maizena
- 1 msk vatten
- 1 tsk citronsaft
Frasiga degen
- 1 ark smördeg tinad
- 1 st äggula
- 1 tsk vatten
Instruktioner
Blåbärsfyllningen
- Tillsätt blåbären och strösockret till en medelstor kastrull och värm på medel-värme.
- Rör om blåbären och sockret varje minut i cirka 5 minuter tills bären blir mosiga och vattniga.
- Rör ut majsstärkelsen i vatten i ett glas, och tillsätt sedan tillsammans med citronsaft ner i kastrullen. Sänk samtidigt värmen till låg.
- Fortsätt röra om varje 30 sekunder i 10 minuter, tills bladningen blir fyllig och får konsistensen av en blåbärssås.
- Stäng av värmen och ta bort kastrullen från plattan. Låt svalna i 10-15 minuter och fortsätt under tiden med resten av receptet.
Göra pajerna
- Sätt ugnen på 180 grader Celsius och täck en bakplåt med bakplåtspapper.
- Kavla ut tinad smördeg på en lätt mjölad yta för att öka storleken. Skär så att du får fyra lika stora kvadrater.
- Vispa äggulan och vattnet i en skål.
- Lägg en matsked av den svalnade blåbärsfyllningen i mitten av varje smördegsruta.
- Använd en pensel för att pensla en 1 cm bred remsa längs kanten på varje smördegsruta med äggblandningen. Vik ihop smördegen från ett av kvadratens hörn till motsatt hörn för att forma trianglar. Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna, och försiktigt pressa ihop båda lagren av smördegen för att skapa ett mönster runt pajens kanter. Gör några hål på ovansidan av smördegen med gaffeln för att släppa ut ånga under gräddningen. Upprepa processen för alla pajer.
- Placera pajerna på den förberedda bakplåten och pensla varje paj med äggblandningen.
- Grädda pajerna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, eller tills smördegen är gyllene.
- Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt svalna i minst 15 minuter (de är väldigt varma när de kommer ut ur ugnen)